Article publicat a El Llaç nº 566

En commemoració del 200 aniversari de la inauguració del canal de la Infanta (1819), el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat ha editat el llibre Descobrir el Canal de la Infanta. Set itineraris per la seva xarxa, una agradable obra introduïda per la historiadora molinenca Gemma Tribó i Traveria amb la qual es pretén fer arribar al gran públic la realitat actual d’aquesta infraestructura tan desconeguda com important per a la història de la nostra comarca.

Editat en forma de pràctica guia de viatges, en aquesta obra es proposen al lector set rutes per la xarxa de reg del canal de la Infanta que, abastables a peu i transport públic, ensenyen els punts més interessants i recòndits de la seva traça. Una traça que, desapareguda de la nostra vista en molta part del seu trajecte, però encara ben viva en d’altres, ens parla de la transcendental relació del Baix Llobregat amb el riu i com aprofitar-lo ha permès el seu desenvolupament històric i humà.

Així les coses, iniciant el recorregut a Martorell i acabant a les portes del cementiri de Montjuïc a Barcelona, diversos autors lligats d’una manera o una altra al canal de la Infanta des dels seus respectius municipis (Roger Lloret, Clara Bargalló, Esther Hachuel, Joan Bonich, Ignasi Doñate i Ireneu Castillo, coordinats per Javier Morata) ens conviden a passejar entre els camps i la gran urbs tot descobrint els senyals que ha deixat aquesta infraestructura hidràulica.

Pertanyent a la Col·lecció “Camins de l’Aigua” –del qual n’és el número 3– i patrocinat per Aigües Ter-Llobregat, Descobrir el Canal de la Infanta. Set itineraris per la seva xarxa apareix com a resposta a la creixent inquietud de la societat envers la qualitat de l’aigua, del medi ambient i la conservació del nostre patrimoni històric.

Ireneu Castillo