L’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes del Baix Llobregat (FavBaix) i el sindicat CC.OO. han iniciat la campanya “Volem el Trambaix al Pla”, amb l’objectiu d’exigir a l’administració la connexió en tramvia entre Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei a través del polígon El Pla.

Aquestes entitats reclamen que l’extensió del Trambaix estigui inclosa en el Pla Director d’Infraestructures (PDI) 2021-2030 de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

El soterrament de les vies del tren a Sant Feliu de Llobregat -obra que es va començar a reclamar durant els anys setanta i que aviat s’ha de dur a terme- farà possible que el Trambaix arribi al centre de la capital del Baix Llobregat l’any 2024. Després d’aquesta primera fase d’ampliació del recorregut del tramvia, la idea de l’administració és allargar-lo fins a Sant Vicenç dels Horts passant per Molins de Rei. D’aquesta manera el Trambaix es connectarà amb la línia Llobregat-Anoia dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC).

Les entitats que han impulsat la campanya “Volem el Trambaix al Pla” proposen que el traçat del tramvia entre Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei s’efectuï travessant el Polígon el Pla i no seguint el traçat de la N-340, tal com es contemplava en el projecte inicial. El nou recorregut disposaria de quatre parades: dues situades al mateix polígon; una, a l’entrada de Molins de Rei i una quarta, al barri de Canal –a prop de l’Escola d’Adults-, la qual hauria de permetre als usuaris connectar amb el servei de Rodalies Renfe a través de l’illa per a vianants que s’habilitarà al carrer Folqué i a la plaça de la Bàscula, ara en construcció. Per a més endavant, també demanen desenvolupar el projecte, previst al PDI, sobre la prolongació del tramvia fins a l’estació de Quatre Camins dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FCG), situada a Sant Vicenç dels Horts.

Ja l’any 2015, el grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) de Molins de Rei, junt amb les candidatures ecosocialistes de Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Pallejà, demanava la modificació del traçat inicial del Trambaix marcat al PDI 2011-2020 -que en el cas de Molins de Rei suposava fer passar el tramvia per la carretera- i acordar un nou recorregut que passés pel barri de Canal.

Les tres organitzacions que encapçalen la campanya “Volem el Trambaix al Pla” consideren que el traçat proposat, travessant el polígon el Pla, significaria una millora pels milers de treballadors del polígon. Amb aquesta petició pretenen promoure un major ús del transport públic al Baix Llobregat i així contribuir a la millora de la qualitat de l’aire i a reduir el soroll, prevenir els accidents de trànsit, garantir un transport accessible per a tothom i millorar la imatge del polígon, fent-lo més atractiu per captar noves empreses i retenir les que hi ha ara.

Les entitats responsables de la campanya han obert una pàgina web, www.volemeltrambaixalpla.org, que ha de ser un espai d’informació i difusió de la proposta. Tan de manera virtual com de manera presencial, pretenen dur a terme una recollida de firmes entre la ciutadania i els treballadors del polígon El Pla per donar suport a la iniciativa.

Romà Català_El Llaç 561_ Desembre 2019