carreteroweb3

Article de Raül Carretero Campderrós

Com segurament molts sabreu, professionalment soc tècnic de cultura o com millor m’agrada anomenar, gestor cultural, però una de les meves tantes aficions sempre ha estat la psicologia. Durant 9 anys vaig estudiar el grau de psicologia i segueixo llegint molts llibres que m’apassionen i m’ajuden a comprendre i entendre el mecanisme psicofisiològic i neuronal del cervell humà. Per què pensem, com actuem, perquè decidim i com decidim envers la nostra personalitat ens ajuden a gestionar les nostres accions. Un cop entenem com som podem estudiar i analitzar les relacions interpersonals i socials, com actuem en col·lectivitat i en l’àmbit cultural és clau per poder entendre’ns com a societat.

El confinament va servir per fer allò que sempre tens al cap pendent de realitzar i mai tens temps. Algunes col·laboracions amb ràdios locals va fer que anés configurant un temari que més tard acabaria agafant forma amb el primer llibre.

Aquest porta el nom de “Psicologia de la vida” amb un total de 218 pàgines hi podeu trobar 25 temes de diverses tipologies, des de la història de la psicologia, a aspectes més humans i biològics: com ens afecta el nostre son i vigília, els sentits, per què mentim, l’estrès, l’ansietat, les sinapsis, la felicitat, com envellim, entre altres temes que m’han ajudat a analitzar i entendre els éssers humans i perquè actuem com ho fem i prevenir els seus actes. Per què pensem, com pensem i per què actuem com actuem, són algunes de les respostes que he intentat descriure per gent aficionada a la ment i el comportament humà des del coneixement més psicofisiològic fins al més cognitiu dels nostres sentits. No és un llibre només per psicòlegs sinó per gent que vulgui aprendre com som i funcionem amb un vocabulari fàcil i planer.

El segon el vaig voler dedicar a la meva passió per la cultura, fent una fusió entre dos grans conceptes com bé expresso amb el títol “Psicologia Cultural”. Un llibre de 114 pàgines on s’assumeix la idea que la cultura i la ment són inseparables, ja que es constitueixen mútuament. La psicologia cultural centra la seva atenció en les interaccions que es donen entre subjecte i objecte, la ment i la cultura i les persones i l’ambient. Tanmateix, cerca de sentit inherent als éssers humans i utilitza els significats i mitjans que estan disposats en un context cultural. Per últim faig un recull del meu estudi i treball final de grau centrat en Molins de Rei i sobre “empowerment cultural” tant individual com col·lectiu i com gràcies a la participació cultural i social esdevé un mètode de transformació social. Aquest llibre és molt més empíric i tècnic tot i que molt recomanable per entendre com és d’important la cultura per les persones i les societats.

El tercer i últim llibre “Psicologia de les Emocions” de 130 pàgines parlo de la importància de conèixer aquesta intel·ligència emocional per entendre’ns a nosaltres mateixos, però també a les persones que ens envolten. I és que les emocions controlen les nostres decisions, la nostra salut fisiològica, mental i determinen les respostes envers els efectes i conseqüències del que acabem fent.

També parlo en com ens afecten diversos temes en l’àmbit emocional, com pot ser la genètica, el dolor, les noves tecnologies, la gana, l’atractivitat, el sexe i la temuda mort i com l’afrontem, un fet que vaig haver de viure quan la meva àvia, la persona que més he estimat a la meva vida, després de 91 anys ens va deixar en plena pandèmia després d’una vida on va viure grans esdeveniments socials. I és que les emocions sempre van per davant, tant és així que quan pensem racionalment que ja tenim una resposta, les nostres emocions ja fa estona que han decidit mentre el “lent” conscient encara treballa per resoldre’l.

Els llibres són gratuïts, ja que la meva voluntat no és guanyar diners sinó la seva divulgació. A través de l’enllaç de sota i demanant la descàrrega del llibre que vulgueu llegir els podreu tenir sense cap problema. Pels amants de la lectura en paper, a la biblioteca municipal El Molí trobareu alguns exemplars de cadascun dels tres títols.

Enllaç de descàrrega: https://sites.google.com/view/raulcarretero/

No tingueu por a descobrir com som. El coneixement de nosaltres mateixos ens ajuda a entendre també el comportament dels altres.

Raül Carretero Campderrós – Gestor i Psicòleg Cultural