Per tercera setmana consecutiva una persona empadronada a la vila mor per coronavirus

Després d’un parell de setmanes on els índexs de rebrot i de contagi havien baixat a Molins de Rei, les xifres aquests darrers dies s’han tornat a incrementar. Així el 24 de gener l’índex de rebrot era de 514 quan el 17 de gener havia baixat fins a 442 i el de contagi, l’Rt, es tornava a situar per sobre de l’1, en concret 1,17 enfront del 0,82 de set dies enrere. Aquests dos paràmetres, el de rebrot i el de contagi, són els que es fan servir per analitzar la incidència del Coronavirus a la població.

Davant d’aquestes dades l’alcalde de la vila, Xavi Paz ha afirmat que “determinades dades empitjoren molt lleugerament i altres continuen amb la millora com per exemple la incidència acumulada”. Per aquest motiu tot i que “la situació continua sent complicada, malgrat la tendència a la baixa, cal insistir en les mesures de salut pública”.

Una nova mort i 53 positius en una setmana

Entre el 18 i el 24 de gener s’havien fet 794 PCR i 347 TA (Test d’Antígens) amb un total de 53 positius entre totes dues proves amb un percentatge de positius del 5,3% quan set dies enrere era del 7,18%. La mitjana d’edat dels positius era de 45,42 anys. Del total de positius detectats, un 54,72% són dones i un 45,28% homes. Hi havia 7 persones ingressades per COVID-19 en centres sanitaris; s’havien posat 138 vacunes de primera dosi 1 una de segona dosi. El dia 20 de gener una persona de la vila va morir per aquesta malaltia. En les tres darreres setmanes han mort tres persones per coronavirus.

1.433 positius des de l’inici de la pandèmia

Des de l’inici de la pandèmia i fins al 27 de gener hi ha hagut 1.422 positius a Molins de Rei; 706 residents a la vila han hagut de ser ingressats a l’UCI (Unitat de Cures Intensives). S’havia posat la primera dosi de la vacuna a 473 persones empadronades al municipi i a 20 la segona dosi; i a causa de la COVID-19 havien mort 45 persones.

Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula multiplicant la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants els darrers catorze dies i la velocitat reproductiva del virus, la famosa R, que calcula el nombre d’infeccions que pot originar una persona contagiada amb coronavirus.

El resultat és una estimació de la incidència acumulada a dues setmanes vista: “El risc de rebrot és un indicador d’allò que passarà els catorze dies següents si tot continua igual; ens mostra en quina direcció anem”, explica a VilaWeb el molinenc Martí Català, enginyer físic del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC.

A Molins de Rei el càlcul es fa basant-se en un cens de població de 26.064 habitants. A hores d’ara la incidència acumulada a catorze dies és de 443,85, inferior a la de la setmana anterior.

Josep Ferrer

Les dades es poden consultar a:

https://dadescovid.cat/?tipus_territori=territori&id_html=up_1_5&tipus=municipi&codi=08123

https://dadescovid.cat/diari?tipus_territori=territori&tipus=municipi&id_html=up_1_5&codi=08123