La nova instal·lació utilitza una nova tecnologia bidireccional que permet la circulació de l’energia en sentit invers

El mes de febrer passat es va inaugurar una nova fotolinera, que s’afegeix a la primera estació de servei per a la recàrrega de bateries de vehicles elèctrics instal·lada a la plaça de la Llibertat des de començaments de l’any passat.

Les fotolineres obtenen l’electricitat a partir de l’energia solar captada per unes plaques fotovoltaiques i la transmeten al vehicle. La nova instal·lació, ubicada a l’aparcament del Poliesportiu Municipal, s’anomena fotolinera bidireccional i es diferencia d’una fotolinera convencional en el fet que, a més d’utilitzar l’energia solar per carregar les bateries del vehicle, també permet extreure l’energia emmagatzemada dins del vehicle i retornar-la a la xarxa.

La instal·lació, projectada i finançada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), forma part d’un projecte experimental que vol ser una anticipació a la revolució energètica que s’esdevindrà en la propera dècada en matèria d’energies renovables, i que l’AMB defensa al territori metropolità mitjançant el seu Pla Clima i Energia 2030, un full de ruta per fomentar l’ús d’energies renovables a l’àrea metropolitana. Aquest pla comprèn 480 noves instal·lacions de generació d’energia elèctrica. De moment, ja funcionen les fotolineres de Gavà, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Andreu de la Barca i Molins de Rei.

Una tecnologia pionera

Fins ara, les fotolineres només permetien transmetre l’energia de les plaques fotovoltaiques al vehicle endollat, però aquesta nova tecnologia, pionera a l’Estat, permet que l’energia circuli també en el sentit oposat i, així, injecta a la xarxa l’energia provinent de la bateria d’un vehicle elèctric que hi estigui connectat, cosa que facilita l’accés a l’energia solar quan les condicions climatològiques siguin desfavorables.

Aquesta circulació bidireccional de l’energia s’aconsegueix gràcies a un component tecnològic d’última generació anomenat Vehicle-to-grid (V2G), traduït de l’anglès com “del vehicle a la xarxa”, un sistema amb el qual l’energia pot ser transmesa a la xarxa elèctrica pel conductor d’un vehicle elèctric o híbrid quan aquest es connecti a la xarxa i, alternativament, quan les bateries del cotxe necessitin ser recarregades, el flux s’invertirà i l’electricitat circularà de la xarxa al vehicle.

L’electricitat generada per les plaques fotovoltaiques col·locades a la pèrgola de l’aparcament del Poliespostiu Municipal es destina a recarregar els vehicles elèctrics endollats, però quan el sistema detecta que no n’hi ha cap o els que hi ha ja estan carregats, es reaprofita l’energia per injectar-la a la xarxa elèctrica del Poliesportiu. La instal·lació compta amb un monitor que mostra en temps real tots els paràmetres de producció i consum d’energia de la fotolinera.

Una aposta per l’estalvi energètic i la mobilitat sostenible

Un vehicle connectat a la fotolinera triga unes dues hores a carregar-se. Els usuaris poden deixar el vehicle endollat i utilitzar el transport públic, ja que la fotolinera està molt propera a l’estació de Rodalies i la parada del bus metropolità.

La utilització d’aquesta estació de servei funciona amb una targeta que es pot obtenir gratuïtament a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC). Amb aquesta targeta, que és la mateixa que ja tenen els que aparquen el seu vehicle elèctric, els usuaris també poden carregar els seus vehicles a la resta de punts de recàrrega situats a Catalunya.

La nova instal·lació representarà un nou estímul per als molinencs que disposen de vehicles elèctrics i que ja gaudeixen de rebaixes en l’IBI i aparcaments gratuïts a la zona blava. A banda de la recàrrega de vehicles privats, també servirà per carregar la flota de vehicles elèctrics propietat de l’Ajuntament.

Amb aquesta fotolinera, Molins de Rei fa un nou pas endavant en la generació i l’ús de les energies renovables, un tema del qual d’ara en endavant caldrà fer molta pedagogia i que ens hauria de conduir cap a un futur amb vehicles menys contaminants.

Romà Català_ el llaç nº 553