Notícia del diari Público

Parlem amb dos investigadors de la UPC i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, que han elaborat un model emprat per la Comissió Europea i la Generalitat. Clara Prats, física i membre del BIOCOM-SC, i el molinenc Martí Català, integrant del CMCiB.

“Sense vacuna, el virus no desapareixerà; la clau és tenir controlats els nous casos”

L’aplicació de models matemàtics per preveure l’evolució de la Covid-19 i detectar les zones on hi pot haver un risc de rebrot ha estat un element cabdal en la batalla contra l’epidèmia.

Mai com fins ara una epidèmia havia tingut un impacte global tan enorme en un període tan curt de temps. La Covid-19 ha provocat centenars de milers de morts -més de 360.000 arreu del planeta, segons les xifres oficials- i ha desencadenat una paràlisi de l’economia inèdita en, com a mínim, les darreres set dècades. Paral·lelament, la tecnologia actual i l’allau de dades existents han permès seguir-la gairebé al minut país a país, regió a regió, ciutat a ciutat, per detectar ràpidament on els contagis es disparaven -i podien generar una imminent saturació del sistema sanitari de torn- i preveure quina evolució podria tenir.

Entre d’altres coses, l’emergència sanitària ha posat en primera línia els científics encarregats de dissenyar i interpretar els models predictius sobre l’epidèmia. Conceptes com la taxa de contagis -coneguda com a Ro-, o l’índex de creixement potencial de la malaltia, resumit a través de les sigles EPG i que en conjuga la velocitat de propagació amb el nombre de persones infeccioses, s’han generalitzat i han arribat al gran públic. A mesura que han passat les setmanes, gairebé tothom ha assumit la importància de tenir una Ro per sota d’u, és a dir, que de mitjana cada persona infectada en contagiï menys d’una; i que l’EPG d’un territori sigui baix per evitar possibles rebrots, sobretot en el moment en què es disposava a canviar de fase i avançar en la desescalada.

Si ara sabem que totes les regions sanitàries de Catalunya es troben en un risc baix o moderat-baix de rebrot és gràcies al model elaborat per un equip d’investigadors del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i del Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (CMCiB), integrat dins l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). Entrevistem per videotrucada dos dels seus membres: Clara Prats, física i membre del BIOCOM-SC, i Martí Català, integrant del CMCiB.

Enllaç a la notícia:

https://www.publico.es/public/sense-vacuna-virus-no-desapareixera-clau-tenir-controlats-els-nous-casos.html