Fa uns dies es van iniciar els treballs per  procedir a l’enderrocament d’un edifici emblemàtic de Molins de Rei. Es tracta del conegut popularment com la Ferreteria Ustrell, situat a l’avinguda de Barcelona, cantonada amb el passeig Pi i Margall. Era un gran edifici que arquitectònicament no tenia un gran valor, però sí que va tenir la seva importància a la vila a finals del segle XIX i principis del segle XX.

Hi trobem referències seves des de l’any 1893 com el Cafè de les Columnes, el qual també va acollir en aquella època el naixement d’una agrupació de cantaires anomenada Associació Coral les Columnes. Posteriorment, el dia 10 d’abril de l’any 1904, en el seu local, es va inaugurar oficialment l’entitat Fraternitat Republicana, que va comptar amb la presència, com a orador durant l’acte inaugural, del diputat republicà Alejandro Lerroux.

A partir de l’any 1909 també va incorporar, com a gran novetat, les sessions de cinema, motiu pel qual popularment també se l’anomenava Cinema de les Columnes. Sembla ser que la procedència del seu nom era degut a l’existència d’unes boniques columnes centrals dins de la seva gran sala.

El Café de Columnes va ser bastant important a la seva època, ja que disposava de divuit taules de marbre per als clients, així com un gran mostrador i una taula de billar. El seu propietari, Bartomeu Bonsoms, republicà fervorós, tot i que aleshores no estava ben vist, tossut com era (d’aquí prové el nom de Cal Banya), celebrava la diada de l’11 de febrer (dia de la proclamació de la República) col·locant dues grans banderes republicanes a la façana del cafè, una a la banda del passeig i l’altra a la banda de la carretera, fins a l’any 1912, quan va morir.

Text i fotografies: Vicenç Joan Camps


Fotografia de Núria Gómez: