Tot i que les dades de la pandèmia a Catalunya continuen sent greus i preocupants, a la darrera setmana els índexs de rebrot i de contagi han baixat força a Molins de Rei.

El 17 de gener l’índex de rebrot era de 442 i el de contagi, l’Rt, se situava per sota de l’1, en concret 0,82, dada que significa que cada positiu contagia a menys d’una persona.

Recordem que el passat 3 de gener el risc de rebrot va arribar al seu màxim des de l’inici de la pandèmia assolint els 1.327 punts i el 10 de gener se situava en 928 punts. L’Rt el 3 de gener era de de 2,21 i el 10 de gener d’1,41. Aquests dos paràmetres, el de rebrot i el de contagi, són els que es fan servir per analitzar la incidència del Coronavirus a la població.

Davant d’aquestes dades l’alcalde de la vila, Xavi Paz ha afirmat “aquesta setmana les dades milloren de forma notòria i alguns nivells dels indicadors”, com l’Rt , “comencen a estar en nivells òptims. Així i tot adverteix que “la situació continua sent difícil i complexa i cal continuar sent exigent amb les mesures establertes”.

Una nova mort i 60 positius en una setmana

Entre l’11 i el 17 de gener s’havien fet 698 PCR i 216 TA (Test d’Antígens) amb un total de 60 positius entre totes dues proves. La mitjana d’edat dels positius era de 40,82 anys. Del total de positius detectats, un 56,67% són dones i un 43,33% homes. Hi havia quatre persones ingressades per COVID-19 en centres sanitaris; s’havien posat 178 vacunes i el dia 16 de gener una persona de la vila va morir per aquesta malaltia.

1.382 positius des de l’inici de la pandèmia

Amb data 20 de gener el nombre de positius a Molins de Rei, des de l’inici de la pandèmia i fins al 17 de gener és de 1.382; 621 residents a la vila han hagut de ser ingressats a l’UCI (Unitat de Cures Intensives); cinc estaven hospitalitzats; s’havien vacunat a 383 persones empadronades al municipi; i a causa de la COVID-19 havien mort 44 persones.

Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula multiplicant la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants els darrers catorze dies i la velocitat reproductiva del virus, la famosa R, que calcula el nombre d’infeccions que pot originar una persona contagiada amb coronavirus.

El resultat és una estimació de la incidència acumulada a dues setmanes vista: “El risc de rebrot és un indicador d’allò que passarà els catorze dies següents si tot continua igual; ens mostra en quina direcció anem”, explica a VilaWeb el molinenc Martí Català, enginyer físic del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC.

A Molins de Rei el càlcul es fa basant-se en un cens de població de 26.064 habitants. A hores d’ara la incidència acumulada a catorze dies és de 547,16.

Josep Ferrer

Les dades es poden consultar a:

https://dadescovid.cat/?tipus_territori=territori&id_html=up_1_5&tipus=municipi&codi=08123

https://dadescovid.cat/diari?tipus_territori=territori&tipus=municipi&id_html=up_1_5&codi=08123