samboriweb8

El passat divendres 16 d’abril es va celebrar a Cornellà de Llobregat, al Patronat Cultural i Recreatiu, l’acte de lliurament dels guardons als guanyadors del premi escolar de narrativa en català Sambori Òmnium 2021 de la demarcació de l’Hospitalet-Baix Llobregat. En la categoria de segon cicle de secundària va guanyar l’obra “El Taxi”, de la molinenca Sara Quintero Ramírez, un conte sobre una taxista i els prejudicis de gènere d’una clienta que no se’n refia d’ella a l’hora de conduir, i que té un final inesperat.

La Sara té 16 anys, fa quart d’ESO a l’Institut Lluís de Requesens, i en aquest concurs literari competia amb dues altres finalistes dins la seva categoria. “Estava una mica nerviosa i quan vaig veure que era la guanyadora em va fer molta il·lusió, vaig tenir una gran alegria”, afirma. Fora de dos concursos de poesia en què va ser premiada a l’Escola Alzina, on va cursar els estudis primaris, el Premi Sambori Òmnium és el primer certamen literari de renom que guanya. Quan acabi els estudis secundaris la Sara explica que vol fer la carrera de psicologia.

L’acte de Cornellà de Llobregat, que va ser presentat i conduït per l’educador i narrador de contes Jaume Centelles, també va servir per fer un reconeixement als participants del Premi Sambori 2020 que no van gaudir d’un acte similar per la COVID-19. Reconeixement que es va fer extensiu als participants de l’Hospitalet de Llobregat, enguany absents en aplicació del confinament comarcal. 

En aquesta penúltima edició del Premi Sambori, una molinenca també va ser seleccionada en aquesta mateixa categoria de segon cicle de secundària. Es tracta de la Blanca Chabot Pongilupi, del col·legi Manyanet Molins de Rei, amb un relat titulat “El llarg camí cap Europa”.

La convocatòria del XVè Premi Sambori Òmnium de narrativa escolar de la demarcació de l’Hospitalet-Baix Llobregat ha rebut prop de 130 textos de més de 26 centres educatius. Ara, tots els guanyadors de cada categoria de la demarcació l’Hospitalet-Baix Llobregat, passaran a participar a la Final del Premi Sambori Òmnium de Catalunya.

El premi Sambori va començar al País Valencià l’any 1998, organitzat per l’associació Escola Valenciana, i l’any 2006 Òmnium Cultural el va estendre a Catalunya i la resta de territoris de parla catalana. Per aquest fet és considerat el premi literari amb més participants d’Europa, amb una presència anual  de 70.000 alumnes que hi concursen per demarcacions territorials. Sambori és com s’anomena al País Valencià el joc infantil de la xarranca. 

Redacció

Premi literari-Sara Quintero SARA QUINTERO RAMIREZ
Sara Quintero Ramírez
Premi literari-Sara Quintero Publicació on es recullen les narracions guanyadores
Publicació on es recullen les narracions guanyadores
Premi literari-Sara Quintero SARA QUINTERO RECOLLINT EL PREMI
Recollint el premi