Comunicat de premsa de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Molins de Rei

L’Ajuntament de Molins de Rei ens vol treure la festa de Sant Joan. Ens volen confinar a infants i joves en particular i a la població en general a celebrar la revetlla als balcons i dins de casa.

Després d’un confinament que ha afectat especialment a infants i joves, i en plena fase de represa mentre bars, terrasses i discoteques romanen obertes, l’Ajuntament de Molins de Rei prohibeix mitjançant una campanya i una nota de premsa les revetlles populars de barri, d’entitats i de grups de veïns.

Les instruccions de Protecció Civil del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya contemplen, entre d’altres:

“Evitar les festes multitudinàries i les grans aglomeracions als espais habituals com platges o similars, atès que no està permès en el context de la COVID-19.

Fer-ho compatible amb l’assistència a actes organitzats amb petits aforaments controlats i escenaris dispersos resultat de la multiprogramació.

Cal complir els màxims previstos per la normativa per a cada fase: a la fase 1, màxim 30 persones en espais tancats i 200 a l’aire lliure; a la fase 2, màxim 50 persones en espais tancats i 400 a l’aire lliure; a la fase 3, màxim 80 persones en espais tancats i 800 a l’aire lliure (en totes les fases, persones a l’aire lliure assegudes)”

Font : Informe Festa de Sant Joan 2020 Protecció Civil Dept. Interior Generalitat de Catalunya 

És a dir, davant de la possibilitat de celebrar petites revetlles als carrers l’Ajuntament opta per tornar-nos a confinar als balcons excepte si és per anar a consumir a locals d’oci i restauració. Tenim l’oportunitat de celebrar una revetlla popular i en canvi el govern sociovergent de l’Ajuntament ens roba els carrers.

A tot això cal afegir que Sant Joan és l’única festa que se celebra de forma conjunta arreu dels Països Catalans. És una jornada lligada al foc i al caràcter mediterrani del poble català, que simbolitza el final de la sega dels camps i la celebració del solstici d’estiu. Per això, des de fa temps, s’ha considerat aquesta data com la Festa Nacional dels Països Catalans, independentment de reconeixements oficials. Diverses entitats, també de la nostra vila, han mantingut viva la tradició de la flama del Canigó, que escampa el foc de la llengua des del Nord per les fogueres de tots els pobles i ciutats.

Davant les dificultats que ha presentat el govern de socialistes i convergents, aquest any la Festa Nacional dels Països Catalans quedarà relegada a recollir el foc del Canigó i endur-se’l a casa gràcies a la Comissió de Focs de Sant Joan. Això ha passat perquè el govern municipal no creu en la fraternitat dels Països Catalans, no interioritzen la festa com a seva. Per a ells és una celebració més.

Emparant-se en una visió restrictiva de la normativa, l’únic que fan és  fer-nos recular en els nostres drets com a ciutadans privant-nos a adults, joves i infants de celebrar la revetlla de Sant Joan d’una manera popular, encara que sigui en petit comitè.

Per últim, s’ofega la reivindicació nacional en favor de la llengua catalana i els Països Catalans en uns moments de màxima onada repressiva en contra de l’independentisme.

Per tot això el Jovent Republicà reivindiquem el lema que acompanya la nostra campanya durant el desconfinament: RECUPEREM ELS CARRERS!

VISCA SANT JOAN, LA FESTA NACIONAL DELS PAÏSOS CATALANS

Molins de Rei, 22 de juny de 2020