slcweb

Al servei de la llengua – El Llaç nº 570

Parlar una llengua és la màgia de poder-nos entendre amb una altra persona i quan l’ensenyem a algú, fem que aquesta màgia li arribi i li obri les portes per a qualsevol situació en què s’hagi de comunicar. El Voluntariat per la llengua és una iniciativa del Consorci per a la Normalització Lingüística que, gràcies a la col·laboració de persones que parlen el català, permet que d’altres que no el tenen com la seva primera llengua i l’estan aprenent o no el parlen gaire, el puguin fer servir amb més seguretat i coneixements.

A Molins de Rei vam organitzar la primera trobada de parelles lingüístiques (el nom amb què també es coneix aquesta activitat) l’any 2003 i en aquests 17 anys n’hem fet 651. Hi ha moltes repeticions, però això també és un dels senyals que ens indiquen que l’activitat és positiva i molt beneficiosa per als dos membres de la parella.

La COVID també ha alterat el funcionament habitual del Voluntariat per la llengua, perquè ha provocat que la parella no es pugui trobar presencialment i hagi hagut de parlar en una trobada virtual, però el que en un principi semblava que seria un inconvenient ha permès ajuntar persones que viuen a molta distància l’una de l’altra, fins i tot a països diferents; ha facilitat el moment de la trobada i, sobretot, que persones que tenen horaris complicats també s’hagin afegit a les converses en català.

Encarem, doncs, una nova edició del Voluntariat per la llengua, la 27a. Ja tenim alumnes que esperen una persona voluntària per fer unes hores de conversa, com també tenim algú que parla en català i està esperant una persona a qui donar-li un cop de mà amb el català. Animeu-vos! Necessitem més participants perquè tant els aprenents com els voluntaris puguin trobar la seva parella.

Aquelles persones que pugueu estar interessades a provar aquesta activitat o a tornar-la a fer perquè ja hi heu participat alguna vegada, teniu tot el mes de març per posar-vos en contacte amb nosaltres a través del telèfon 93 680 52 63, extensió 5, o del correu electrònic slcmolins@cpnl.cat. Parlem de voluntariat; per tant, l’activitat és gratuïta, però enriquidora cent per cent.

Servei Local de Català de Molins de Rei