Diferents grups d’ocupes han entrat aquestes darreres setmanes en tres habitatges del carrer Major, en el tram comprès entre el carrer Poeta Mateu Janés i el carrer del Mercat. Tot i que l’Ajuntament en té coneixement, els propietaris n’han denunciat l’ocupació i els diferents cossos policials hi han actuat diverses vegades identificant les persones que es troben en aquests habitatges, els okupes no han pogut ser desallotjats a l’espera de les ordres judicials.

El primer habitatge ocupat va ser el de cal Biló. Ho van fer poc abans del Decret d’estat alarma. Des de l’interior d’aquest habitatge, i fent un forat a la paret, segons la versió  facilitada pels veïns de la zona, van ocupar ca la Cotilletes, just al costat de la farmàcia. Segons la versió veïnal, confirmada per fonts municipals, alguns dels okupes provindrien de la casa ocupada del carrer del Carril, que va ser desallotjada fa uns mesos després de diversos episodis violents, mentre que d’altres serien persones sense sostre i amb la necessitat de tenir un habitatge on viure.

Per altra banda, fa pocs dies va ser ocupat un altre habitatge del mateix tram del carrer Major: en concret, a sobre de la botiga Eurekakids, al costat de l’Armeria Torner, on durant anys hi va viure la família Perni.

Els veïns han mostrat la seva preocupació perquè, a banda del soroll que fan organitzant barbacoes a la part del darrere de cal Biló i ca la Cotilletes, que dona al passatge de la Sardana, també consumeixen droga. “Veurem què passa a l’estiu”, diuen amoïnats.

Fonts municipals han indicat que la Guàrdia Urbana, juntament amb els Mossos d’Esquadra, estan fent tot el que està a les seves mans amb controls periòdics de les persones que hi ha en aquests habitatges, que el cas està en els jutjats i que esperen disposar de les oportunes ordres judicials per procedir a desallotjar-los.

 

Control en un habitatge de Sant Bartomeu de la Quadra

Segons han indicat les mateixes fonts de l’Ajuntament, el passat 5 de maig, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana van fer una identificació de persones que ocupaven una torre de Sant Bartomeu de la Quadra. Igual que en els habitatges del carrer Major, s’està a l’espera de rebre l’ordre judicial per desallotjar-los.


En les dues primeres fotografies que acompanyen aquest escrit –cal Biló i ca la Cotilletes–, s’hi pot veure al terra unes bosses que pertanyen a una persona que acaba d’entrar-hi. En el pis superior, d’esquenes i recolzat a la finestra, s’hi pot veure un dels okupes que viuen en aquesta casa.

L’habitatge del número 33 del carrer Major, a tocar de la farmàcia, va ser durant molts anys el taller de cotilleria de Delfina Miret; d’aquí,  el nom de ca la Cotilles. La casa del costat, la número 35, era la sabateria Cal Biló, regentada per Maria Fosalva.

La tercera foto correspon a l’habitatge del damunt de la botiga Eurekakids, casa on havia viscut la família Perni.

Les dues darreres fotos estan fetes des del passatge de la Sardana i corresponen a la part del darrere de cal Biló i ca la Cotilletes.

Text: Josep Ferrer

Fotografies: Vicenç Joan Camps