Featured Video Play Icon
Documental de la perifèria de Barcelona per a la Exposició “Off Barcelona, a quatre veus, a quatre mans”. Palau Robert, Barcelona , Abril-Maig 1997.
Inspirat en el llibre d’Ignasi Riera, “Off Barcelona, itinerari iniciàtic fora ciutat”, “Off Barcelona, un paisatge del segle XX” descriu un recorregut pels municipis que configuren el primer cinturó de la metròpolis de Barcelona, uns espais perifèrics, abans agrícoles o d’estiueig, configurats per l’embat migratori de la segona part del segle XX i l’especulació urbanística.

Hi ha dos rius contaminats que emmarquen una ciutat bimil·lenària: Barcelona. Us convidem a veure el que queda a l’altra banda del riu Besós i a l’altra banda del riu Llobregat, a fer un petit viatge per uns indrets inconcrets anomenats ‘perifèria’: els municipis de difoses fronteres que componen el “primer cinturó” de Barcelona. Aquests indrets són testimoni de la transició d’una societat rural a una societat urbana, i de l’impacte transformador de les grans migracions, principalment d’andalusos, de les dècades de 1950 i 1960.

SANTA COLOMA DE GRAMANET era, a principis de segle, un petit poble rural. Les fotografies de Joan Guerrero són testimonis de l’impacte migratori.

Els blocs gegantins del barri de BELLVITGE amaguen l’antiga ermita de Santa Maria de Bellvitge, abans situada en un paratge idíl·lic i ara empetitida per uns mamuts de totxo edificats sobre antigues terres de conreu i marines.

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT, la gran ciutat-suburbi que pugna per ser ciutat-ciutat, és el clar exponent d’un creixement urbanístic especulatiu i caòtic durant les dècades dels seixanta-setanta.

CORNELLÀ DE LLOBREGAT, protagonista de les més importants mobilitzacions populars i obreres durant els anys 60-70, acull dins el seu terme la ciutat satèl·lit de SANT ILDEFONS DE CORNELLÀ. L’àrea del Besós és l’exemple per excel·lència de la grandesa i misèria del paisatge urbà.

SANT ADRIA DEL BESÓS era un petit poble rural que s’ha convertit en paradigma de municipi problemàtic.

BADALONA: Ciutat pescadora, de cara el mar, que existeix des del temps dels romans. Amb una via de tren, inaugurada el segle passat, que la uneix amb l’altre extrem de Barcelona.

El PRAT DE LLOBREGAT: Amb un esplendorós passat agrícola, avui és un municipi industrial que, a més, ha de fer de “contenidor” de macroestructures com l’ampliació del port i l’aeroport. Capital del Delta del Llobregat, espai que ha sofert un fort impacte ecològic.