no educacióEls comentaris expressats a les aules pels docents de l’IES el Palau de Sant Andreu de la Barca l’endemà de l’1 d’octubre, encara sota l’impacte emocional provocat per la violenta actuació de l’Estat espanyol durant la diada del referèndum, estan sent utilitzats pels representants de la dreta espanyola per carregar, una vegada més, contra l’escola catalana, a la qual assenyalen com un dels puntals del pensament lliure a Catalunya. Amb la pretensió de limitar l’ús normalitzat de la llengua catalana a l’escola i canviar els continguts dels llibres de text perquè no presenten la imatge de la història i la societat que volen imposar, s’acusa d’adoctrinament aquest centre i altres escoles i instituts amb l’objectiu de desacreditar el sistema educatiu consensuat democràticament a Catalunya. Un altre dels centres educatius implicats en les investigacions obertes és el Bernat el Ferrer, de Molins de Rei, ja que el  Ministeri d’Educació ha cursat un requeriment contra el seu director, a instàncies d’una o diverses queixes de pares, perquè consideren que el director d’aquest institut ha manipulat els alumnes pel fet d’haver enviat a les famílies un comunicat escrit pels mateixos estudiants del centre educatiu en el qual explicaven els motius de la convocatòria de vaga dels dies 25-26 d’octubre, convocada pel Sindicat d’Estudiants de Catalunya en contra de l’aplicació de l’article 155.

Amb la voluntat de sembrar la discòrdia entre les famílies usuàries de l’escola catalana, el diari El Mundo va publicar el 2 de maig passat un detallat i novel·lesc reportatge que, a més, inclou les fotografies i noms complets dels docents de Sant Andreu de la Barca, denunciats per suposats delictes d’odi només per un reduït nombre de famílies de la caserna de la Guàrdia Civil veïna. A més, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, sense cap mena de pudor i impropi d’una persona que aspira a governar un país, va difondre la publicació a la xarxa social Twitter, fet que va provocar que l’Institut el Palau aparegués l’endemà ple de pintades amb insults i el nom dels docents acusats pel diari madrileny. Dies després de la publicació del reportatge es van arxivar 5 de les 9 denúncies, però el mal provocat entre els assenyalats és irreparable.

El Mundo descriu parcialment la realitat, obvia les declaracions favorables a la tasca dels docents i camufla la veritat darrere d’acusacions poc concretes formulades per persones sense identificar. La utilització d’una retòrica antiquada, amb expressions a l’estil NO-DO, retraten el tarannà retrògrad dels periodistes del diari El Mundo, rotatiu molt conegut per la seva manca d’ètica periodística al servei de la dreta espanyola.

El posicionament del Govern espanyol a favor d’una de les parts posa de manifest, una vegada més, la ingerència del poder executiu en el poder judicial. Amb la pretensió d’utilitzar les forces de seguretat al servei dels seus objectius polítics, tal com fan amb les víctimes del terrorisme, la dreta espanyola sembla oblidar que, en democràcia, l’exercici del poder té data de caducitat. Haurien de tenir en compte que les forces de seguretat no estan al servei dels que circumstancialment exerceixen el poder, sinó al servei del poble que les manté i que són la seva raó de ser.

Amb la difusió de notícies falses o clarament tendencioses, Rivera expressa la seva decidida predisposició a fomentar l’odi i la persecució sobre una gran part de la població catalana, aquella que pensa que Catalunya és una nació. Rivera i la seva formació posen de manifest la vacuïtat de les seves propostes polítiques, que només consisteixen a ensarronar al poble per assolir el poder a qualsevol preu, quan menyspreen tots els catalans al proposar com a alcalde de la capital de Catalunya un polític francès fracassat i tristament notable per perseguir els immigrants.

Volem expressar la nostra solidaritat amb el director de l’Institut Bernat el Ferrer i amb els docents de l’Institut el Palau, solidaritat que volem ampliar a tots els docents de Catalunya que també estan acusats per la Fiscalia. “Soc fill i nét de guàrdies civils i exalumne de l’IES el Palau. Sento molta vergonya de com criminalitzen els professors per crear un relat d’odi fals cap a la Guàrdia Civil i els fills dels guàrdies”. Així s’expressava en Sergi des del diari Ara, un exalumne d’aquest institut de Sant Andreu de la Barca.

El llaç 544 Maig 2018- EDITORIAL