sentotoniweb

Del 2 d’octubre al 15 de novembre de 2020, organitzat per l’Ajuntament de Molins de Rei i a cura de Toni Moreno, hem pogut veure una àmplia Mostra d’Art Antològica, SENTOGRAFIES, que recorre la trajectòria artística i vital d’en Sento Masià Mengual (10 de febrer del 1940, Alcoi – 4 d’abril del 2020, Barcelona) qui va arribar a la vila l’any 1972 per ocupar la càtedra d’arts plàstiques de l’institut Lluís de Requesens i on va fixar la seva residència; l’any 2017 va ser nomenat Fill Adoptiu de la vila de Molins de Rei.

Aquesta mostra s’ha pogut veure en diferents i amplis espais i ha donat a conèixer a molts molinencs una part molt important d’obra del Sento, mai mostrada a la nostra localitat.

Exposició SENTOGRAFIES

Es va poder veure del 2 d’octubre al 15 de novembre del Sala d’exposicions de Ca n’Ametller, recollia obres des de l’any 1954 fins al 2017. El dia 2 d’octubre es va donar el tret de sortida d’aquesta mostra antològica amb la presentació que es va dur a terme al pati de Ca n’Ametller i que va comptar amb la presència de la Mercè Massana i el Pere Raich que va llegar un poema dedicat al Sento, aquest és un extracte del poema:

El traç,

l’arada precisa i necessària, i

cada solc, profunds embats de

compromís i de denúncia.

Exposició “Maquetes i dibuixos”

Del 14 al 31 d’octubre, a les parets de la Federació Obrera, es van poder veure maquetes i dibuixos que el Sento Masià va dissenyar abans de la realització final del projecte escultòric que llueix al bulevard de la Federació. En l’acte de presentació d’aquesta exposició vàrem comptar amb l’Ivan Arcas i el Jordi Romeu, que amb les seves explicacions i anècdotes van posar llum, a tot el procés de realització d’aquest projecte escultòric.

Exposició “Art i compromís”

Del 23 d’octubre al 8 de novembre la sala d’exposicions de l’Agrupació Folklòrica Molins de Rei recollia obres des de l’any 1980 fins al 2019. En aquesta exposició va quedar palesa la implicació reivindicativa de l’art, la societat, o el país, filtrades per l’ull i la mà del Sento.

Exposició “Obres, fotografies i llibres”

La Biblioteca El Molí va acollir del 27 d’octubre al 8 de novembre un conjunt d’obres repartides per diferents espais de la biblioteca recollint peces artístiques des de l’any 1970 fins al 2019, així com publicacions i fotografies del Molí en els anys que una part de l’edifici va ser el seu estudi.

“Guernica”

Aquesta activitat s’havia de dur a terme a l’institut Lluís de Recasens amb la participació interactiva de l’alumnat, però per qüestions logístiques per al tema de la COVID-19, es va reconvertir en una visita a l’estudi del Sento Masià per visionar i parlar de la revisió del quadre “Guernica” de Pablo Picasso: dibuix realitzat per alumnes de l’Institut Lluís de Requesens, acolorit i dibuixat pel Sento Masià, i amb fotografies laterals de Toni Moreno. La visita es va fer el 28 d’octubre.

El MEU SENTO

Es va poder veure als baixos de l’edifici de la Biblioteca El Molí del 17 d’octubre al 15 de novembre. El dia 17 vam comptar amb la presència de l’Antònia Peñas i el Lluís Posada, que ens van presentar “poema sense acabar”, així com artistes de diferents disciplines que van retre homenatge a l’amic: Dani Andreu, Domènec Batalla, Alfred Bofill, Camí, Roc Candela, Josep Cañada, Francana, Ferran Garcia, Natàlia García Galceran, Llorenç Garcia Isanda, Joan Guitart, M. Antònia Hernàndez Subirachs, Joan Janés i Cogul, Susana Jiménez, Rafael Jover, M. Mercè Julià Dulcet, Yves Le Guellec, Josep Lluís Lara, Glòria Martí Rubí, Josep Maria Mateu, Antoni Miró, Morcate, Carla Moreno Coll, Toni Moreno, Francesc Orenes, Jesús Pedrola, Jordi Pedrola, Nèstor Pellicer, Emilia Perucho, Ramon Pujol, Pere Raich, Jordi Ribera, Bernat Rocabert, Jordi Rodríguez-Amat, Lluís Ros, Adrià Sabàt, Roger Sabàt, Jordi Sarrate, Eduard Serra, J. Sou, Sucade & Joan Serra & Manel Pastor, Pere Tarragó, Jordi Vila i Magda Zaragoza.

Exposició a cel obert

Es va fer del 27 d’octubre al 8 de novembre i va comptar amb la participació de 86 establiments que van exposar l’obra del Sento als seus aparadors o instal·lacions. Va comptar amb la col·laboració de la Unió de Botiguers, el Mercat municipal, Ràdio Molins de Rei, la revista El Llaç i l’Escola Municipal de Música Júlia Canals.

Obra antològica

Després de diversos ajornaments per qüestions de la COVID-19, el passat 6 el desembre, en dues sessions de matí, es van dur a terme a La Gòtica la presentació dels 5 volums, Sentoments, Sentropies, Sentismes, Sentologies i Sentoraxies, que recullen l’obra antològica d’en Sento Masià. Aquesta presentació va estar complementada amb unes PINZELLADES de Stabat Mater de G.B. Pergolesi a càrrec de: Glòria Pou, Montserrat Toran, Mireia Hernández i Xavier Mendoza, i en el mateix espai a la tarda el Gerard Capdevila i l’Oriol Cortadellas van desconstruir l'”Homenatge a Teresa” de l’Ovidi Montllor.

Actes encara sense nova data

-Sílvia Bel diu poesia pensant en Sento Masià, amb Sílvia Bel, Juan Manuel Galea. Fran León i José “El Chote”.

-Ania Posada diu “… i estem contents, però,” de Maria Casals pensant en Sento Masià.

-Setze cançons que al Sento li agradaven mesclades per Miquel Casas.

-SER un curt de Gal·la Seguí, on podem veure pintures del Sento Masià, seguidament l’Anastasi Rinos i el Roger Sàbat, ens parlaran d’art i cinema.

-Recorregut comentat per l’obra permanent als carrers de Molins de Rei a la Federació Obrera, la plaça de l’Ovidi Montllor, la porta d’homenatge al Joan Janés, el mural de la llibreria Barba i la façana de l’escola Tambor.

Toni Moreno

Homenatge Sento CEDIDES AJUNTAMENT DAN COSTA (1)
Cedida per l’Ajuntament - Dan Costa
Homenatge Sento TONI MORENO (3)
Cedida per Toni Moreno
Homenatge Sento CEDIDES AJUNTAMENT DAN COSTA (2)
Cedida per l’Ajuntament - Dan Costa