ico1

Nota de premsa de l’Institut Català d’Oncologia

Sota el lema “Avançant amb tu” durant aquest any s’organitzaran tot un seguit d’activitats amb l’objectiu d’apropar la tasca que es realitza diàriament a l’ICO tant amb els treballadors/es, la societat i els professionals de la resta d’institucions i organitzacions i poder compartir els resultats obtinguts durant aquests 25 anys.

L’ICO és l’únic centre públic monogràfic en càncer a Catalunya que s’ocupa de la malaltia de manera integral ja que aplega, dins la mateixa organització l’assistència, la recerca, la formació i la docència.

Amb més de 1.000 professionals, l’ICO és el centre de referència per al 60% de tota la població adulta de Catalunya. Cada dia es visiten uns 60 casos nous i es fan més de 1.000 de visites, 508 tractaments de quimioteràpia i 448 de radioteràpia.

L’Institut Català d’Oncologia és un centre públic d’excel·lència en càncer. S’ocupa de la malaltia de manera integral ja que aplega, dins de la mateixa organització, l’assistència, la recerca, la formació especialitzada i la prevenció. 

És una empresa pública creada el 1995 pel Departament de Salut, que va començar a funcionar un any més tard a les instal·lacions de l’Hospital Duran i Reynals de l’Hospitalet de Llobregat. Set  anys després, el 2002, s’inaugura l’ICO Girona, a l’Hospital Doctor Josep Trueta, i l’any següent l’ICO Badalona, a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. El 2014 es posa en marxa l’ICO Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i al Verge de la Cinta de Tortosa.  

A més, treballa conjuntament amb una vintena d’altres hospitals. L’objectiu d’aquest treball en xarxa és portar l’especialista allà on es troba el pacient i garantir l’equitat en la prestació sanitària. 

Un centre de referència amb un model únic

El model organitzatiu i de gestió de l’Institut Català d’Oncologia permet orientar la institució a la qualitat assistencial i a l’avaluació de resultats. En concret, l’atenció al pacient s’organitza mitjançant les Unitats Funcionals d’Atenció Oncològica, un tipus d’organització que permet l’abordatge integral dels pacients. Així, es creen espais físics comuns on diversos especialistes treballen junts i prenen una decisió consensuada sobre la manera de procedir en benefici del pacient. Aquest abordatge multidisciplinari i immediat permet escurçar els intervals diagnòstics i terapèutics i millorar els resultats clínics, situant l’ICO com un dels centres que registra una de les taxes més elevades en supervivència del càncer del món. 

A més, l’ICO també és referent en braquiteràpia, consell genètic i en cures pal·liatives. També ho és en recerca tant epidemiològica i translacional com en clínica. Cada any es publiquen més de 500 articles científics en revistes especialitzades.  

L’ICO també té una sòlida trajectòria en formació especialitzada, amb màsters i postgraus de referència internacional. Així mateix disposa de la plataforma e-oncologia, que ofereix una seixantena de cursos virtuals. Finalment, l’ICO promou la prevenció del càncer amb iniciatives de sensibilització de la població i el desenvolupament dels programes de detecció precoç de càncer de mama, còlon i coll d’úter. 

Un referent per al 60% de la població adulta de Catalunya 

Amb més de 1.000 professionals, l’ICO és el centre de referència per al 60% de tota la població adulta de Catalunya. Cada dia s’hi visiten 64 casos nous de càncer i es fan més de 1.000 visites,508 tractaments de quimioteràpia i 448 de radioteràpia. Pel que fa als assaigs clínics, n’hi ha uns 990 en actiu amb més de 1.000 pacients reclutats.  

Un dia a l’ICO 

Memòria Sostenibilitat 2019:

INSTITUT CATALÀ D’ONCOLOGIA_MEMÒRIA DE SOSTENIBILITAT 2019

En el següent enllaç trobareu el vídeo commemoratiu que hem creat amb motiu dels 25 anys de la institució:

L’Hospitalet de Llobregat, 04 de febrer de 2021