Una antiga inversió en energies renovables que no ha funcionat.

En compliment d’un dels acords inclosos en el pacte de govern municipal, l’Ajuntament ha ordenat la retirada de les pèrgoles fotovoltaiques, situades a la plaça de l’1 d’octubre, que des de la seva instal·lació, l’any 2010, mai han servit per generar electricitat. Deficiències en la concepció tècnica del projecte i un marc legislatiu desfavorable per les energies renovables han impedit el funcionament d’una instal·lació concebuda per a captar energia solar i introduir-la a la xarxa elèctrica.

La instal·lació constava de  7 estructures de 5 tones cadascuna que suportaven 230 plaques. El disseny i l’impacte visual de les pèrgoles, i la seva inserció dins de l’espai urbà va ser controvertida des del primer moment, sobretot al comprovar-se que a  hores de ple rendiment solar, les plaques es feien ombra entre elles. La mateixa estructura podria haver estat molt més productiva si s’hagués instal·lat en un lloc més adequat.

Les plaques havien de generar 32.500 Kw a l’any, però, a causa de les deficiències tècniques i els canvis legislatius en matèria d’energies renovables que va introduir el govern del PP, les set pèrgoles fotovoltaiques mai van poder entrar en funcionament  al no concretar-se cap acord amb la distribuïdora elèctrica per a la connexió de l’energia solar a la xarxa convencional.

Aquesta instal·lació va ser un dels símbols de la coalició que governava el municipi l’any 2010, emmarcat dins d’un projecte global d’impulsió de les energies renovables a la vila. El cost de la instal·lació va ser de 282.000 euros, subvencionats íntegrament pel Govern espanyol, gràcies al fet que l’obra formava part del Plan E d’inversions, conegut popularment com plan Zapatero.

Després d’arribar a un acord amb l’empresa encarregada del desmuntatge per a reduir els costos a canvi de l’import que generi la venda de les estructures de ferro, la retirada de l’estructura de la plaça 1 d’Octubre costarà a l’Ajuntament 15.400 euros.

Les plaques solars es traslladaran a l’antic CAP. Des del consistori indiquen que les que no estiguin malmeses s’intentaran reutilitzar com a generadors d’energia per a  algun equipament municipal que no s’ha concretat. Serà convenient que s’avaluï minuciosament la viabilitat tècnica d’aquesta possibilitat, ja que, vuit anys després, probablement la tecnologia d’aquestes plaques ha quedat obsoleta i actualment podem disposar de tecnologies més lleugeres i de més alt rendiment per a captar l’energia solar.

Romà Català_El llaç Nº 547 Agost-Setembre 2018