El novembre de l’any 2003, el Servei Local de Català de Molins de Rei va convocar la primera edició d’una activitat que s’iniciava llavors en algunes poblacions on està implantat el Consorci per a la Normalització Lingüística: el Voluntariat per la llengua, una activitat que consisteix a ajuntar dues persones perquè practiquin el català. D’això ja en fa 16 anys i des de llavors, hem creat 661 parelles que, fent activitats diverses, s’han trobat en el moment del dia que a elles els anava millor per parlar en català.

L’objectiu principal de l’activitat és que, mitjançant la conversa amb una persona que parla el català, la persona que l’aprèn agafi prou seguretat en si mateixa com per poder adquirir l’hàbit d’utilitzar el català en totes les situacions que calgui o vulgui. Les persones que volen participar en l’activitat detallen la disponibilitat de què disposen i des del Servei de Català es busquen les coincidències. A partir del moment en què presentem la parella, entre les dues persones acaben de concretar el dia i l’hora de trobada que els va millor per fer una hora de conversa, i són autònomes per decidir on i com la faran: passejant, prenent alguna cosa en establiments que també són col·laboradors del programa, comprant si necessiten alguna cosa, aprofitant alguna exposició o una activitat que es faci a la vila… La qüestió és parlar, sobretot l’aprenent, i que sigui una estona distesa i agradable que faciliti la participació de qui té el paper d’aprenent.

Ara, el nostre dia a dia ha canviat i han aparegut nous hàbits. El confinament ens ha posat davant les noves tecnologies i amb elles, la possibilitat d’interactuar amb altres persones a distància. Ha crescut la demanda d’aprenentatge en català en línia i, en paral·lel, la necessitat de practicar el català encara que no sigui presencialment. Ens falten voluntaris per donar resposta a aquesta demanda, però també volem insistir perquè provin aquesta opció aquelles persones que, per motius diversos, fan servir poc el català, però no volen perdre’l. Antics aprenents han valorat molt positivament aquesta activitat perquè era l’única ocasió que tenien per parlar en català.

Si després de llegir aquestes línies vols provar aquest voluntariat, o saps d’algú que podria estar-hi interessat ja sigui com a aprenent o com a voluntari, només cal posar-se en contacte amb el Servei Local de Català mitjançant el correu electrònic slcmolins@cpnl.cat, perquè encara treballem des de casa, i aclarirem tots els dubtes que hi hagi. Com en tot voluntariat, l’activitat és gratuïta, però molt enriquidora.

Servei Local de Català de Molins de Rei

Notícia relacionada:

Voluntariat per la llengua: formació de parelles lingüístiques només de modalitat virtual.