Nota de premsa de Escoles obertes 1-O

“LES ESCOLES OBERTES DE L’1-O”

Un llibre d’investigació de Victor Baldoví

SINOPSI.  Els dies previs a l’1 d’octubre de 2017, la jornada del referèndum d’autodeterminació de Catalunya suspès temporalment pel Tribunal Constitucional, milers de centres de votació de tota Catalunya obren les seves portes a la ciutadania per oferir activitats lúdiques gratuïtes i evitar ser precintats per la policia. Són les anomenades “escoles obertes”, espais on regna un ambient festiu per a totes les edats. Els seus polèmics programes es distribueixen per les xarxes socials però la contundent resposta de la policia el mateix dia 1 d’octubre contra els centres de votació oberts provoca que molts dels programes siguin esborrats o desapareguin en la boira del Temps… fins avui.

EL LLIBRE.  Després d’un intens treball de recerca de tres anys, Victor Baldoví aconsegueix recopilar per primer cop gairebé tots els programes, les pancartes i els cartells manuscrits que es van generar per donar a conèixer les activitats de les “escoles obertes” a la ciutadania.

Com és important conèixer què es va fer però també com es va fer, el llibre de Baldoví respecta les majúscules, les minúscules i les faltes d’ortografia dels documents originals però els seus elements s’han reorganitzat per a una millor lectura. Molts d’aquestos documents han desaparegut i només aquest llibre és testimoni de la seva existència.

“M’apassionava l’enginy dels programes que s’estaven creant per donar a conèixer les activitats de les anomenades escoles obertes i vaig començar a guardar-los. Quan vaig veure que molts d’aquests innocents pòsters estaven sent esborrats, vaig comprendre que algú havia de fer un treball de recopilació perquè la Història recordés què van fer uns ciutadans normals i corrents per mantenir oberts uns centres on només es volia votar” explica Baldoví sobre el seu llibre.

En aquest primer volum (de quatre) de “Les escoles obertes de l’1-O” es reprodueixen els documents de 598 centres i 15 places de la província de Barcelona. La comarca de Baix Llobregat està representada per les poblacions d’ Abrera, Begues, Castelldefels, Collbató, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Gavà, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Sant Boi de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat, Vallirana i Viladecans,  poblacions que entre totes sumen un total de 34 centres amb activitats a les seves instal·lacions.

El llistat de centres no és definitiu i Baldoví admet que “pot haver-hi espais dels que no he pogut trobar res per existir encara certa por a admetre què es va fer abans de l’1-O”. Per aquest motiu Baldoví encoratja a les persones amb informació sobre les escoles obertes de Catalunya a enviar un correu a l’adreça victor@ww2freak.com amb pòsters o fotografies no reproduïdes en el llibre.

SOBRE L’AUTOR.  Victor Baldoví (Barcelona, 1977) és escriptor, guionista, expert en màrqueting cinematogràfic i treballador en excedència del cinema Comèdia de Barcelona. Baldoví ha publicat els llibres de ficció “Cuando ya no esté” (2020), “Aevum 1:Hijos de la guerra” (2017) i la traducció “Manual de Campo de Sabotaje Simple” (2017). Baldoví també és el creador del web ww2freak.com on escriu articles sobre la Segona Guerra Mundial, la seva gran passió després del món del cinema.

Per demanar una còpia del llibre en PDF, entrevistes o demanar més informació escriure a victor@ww2freak.com

“Les escoles obertes de l’1-O. Barcelona”
Autor: 
Victor Baldoví
Publicació: 12 d’octubre 2020
Edició: Català
Pàgines: 386
ISBN: 978-84-09-24138-5
PVP: 15,50€
Llibre disponible a Amazon