ELS PARTITS QUE ES PRESENTEN A LES MUNICIPALS

En aquestes eleccions del 2019 hi ha algunes diferències i novetats respecte a la convocatòria de les anteriors eleccions. Quines són? Quina és la trajectòria de les diferents formacions que competiran pel govern de Molins de Rei?

Junts per Molins

Ja fa un any que els associats i simpatitzants del Partit Demòcrata Català (PDeCAT) van escollir Ramon Sánchez, que era el número 2 de CiU el 2015, com a successor de Joan Ramon Casals per encapçalar una llista que, amb el nom de Junts per Molins, incorpora diversos independents, seguint el model de Junts per Catalunya.

 

 

 

 

 

Partit Socialista de Catalunya

El PSC local ha tornat a confiar en els seus membres més destacats en la política local de la darrera legislatura. Xavi Paz, actualment cap de l’oposició des del trencament de l’aliança entre convergents i socialistes, l’octubre de 2017, tornarà a ser el candidat a l’Alcaldia. L’equip dels socialistes incorpora 13 novetats i 10 independents. Cal destacar la presència d’Àlex Herrero (expresident de l’Associació de Veïns la Pau-Riera Nova), que va a la llista com a número 3, després d’ocupar el lloc número 6 l’any 2015, de manera que es quedà a un lloc d’entrar com a regidor.

 

 

CUP

En l’última assemblea de la CUP Molins es va valorar la possibilitat d’impulsar una candidatura àmplia i formar un bloc d’esquerres, però finalment la CUP es presentarà en solitari. L’actual regidor de Cultura de l’Ajuntament, Carles Ros, que en els anteriors comicis es va presentar com a número 4, encapçala una candidatura paritària de 16 dones i 15 homes en la qual cal destacar la reincorporació d’Àlex Maymó en el número 5, el regidor amb el qual els anticapitalistes van entrar a l’Ajuntament per primera vegada.

 

 

 

Esquerra Republicana

Tot i que ERC actualment forma part del Govern municipal, la crisi interna que ha sofert aquesta formació ha provocat que cap dels actuals regidors repeteixi en la llista d’enguany. El nou candidat a l’Alcaldia és Marcel López, qui es va incorporar com a regidor per ERC dos mesos abans de les eleccions en substitució del dimitit Eduard Suárez i va ser designat  com a regidor després de la renúncia de les divuit persones que completaven l’anterior candidatura dels republicans. Cal destacar la incorporació, en la segona posició, de Marta Espona, treballadora del Servei Local de Català i membre de les juntes directives de La Peni i l’Agrupa.

 

 

Ciutadans

La candidatura de Ciutadans Molins de Rei està encapçalada per la jove estudiant de Ciències Polítiques Laia Cassauba Tircazot, actual responsable de xarxes del Grup Municipal de C’s. Alfonso Rodríguez, que ha estat la cara visible del partit durant els últims anys, serà el número dos de la llista d’una candidatura que va obtenir representació per primera vegada a les eleccions del 2015 amb un regidor, Francisco García, que vuit mesos després de ser escollit va deixar la militància a C’s i des d’aleshores ha continuat al consistori com a regidor no adscrit.

Molins Camina-Podem

Els membres de Molins Camina, una organització impulsada l’any 2015 per persones del Cercle de Podem Molins de Rei i que actualment té representació a l’Ajuntament amb la regidora Ana Aroca, que repeteix com a cap de llista, van rebutjar presentar-se amb una candidatura conjunta amb Molins en Comú. Han signat un acord de coalició amb Podem per presentar-se a les municipals amb el nom de Molins Camina-Podem. És l’única candidatura que presenta una dona com a cap de llista.

 

 

 

Reviu Molins-Molins en Comú Guanyem

L’assemblea de les persones inscrites a Molins en Comú (formació integrada per independents, d’altres provinents d’ICV i d’altres d’EUiA), després d’un procés de primàries, va impulsar una nova candidatura per concórrer a les municipals amb el nom de Reviu Molins-Molins en Comú Guanyem, encapçalada per Gerard Corredera.

 

 

 

 

Partit Popular

El PP, formació que en les últimes eleccions municipals es va quedar sense representació al consistori molinenc, es presenta en aquestes eleccions amb un nou candidat: Antonio Valverde.

 

 

 

 

 

 

Molins de Rei per la República-Primàries Catalunya

L’operació electoral impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per assegurar un nou Ajuntament compromès amb la República Catalana, després d’un període de negociacions per intentar fer una llista unitària entre els partits independentistes i no aconseguir-ho, va decidir presentar una candidatura amb el nom de Molins de Rei per la República-Primàries Catalunya. En el procés de primàries va resultar escollida Berta Vila, qui va presentar la dimissió per qüestions personals, per la qual cosa, finalment, el cap de llista serà l’advocat Manel Monllaó, qui va ser regidor a l’Ajuntament pels socialistes als anys 90 i va concórrer a les passades eleccions com a número 4 de la llista d’Iniciativa-Moviment d’Esquerres.

 

Moviment 15 Arcades

En aquesta convocatòria presenta la seva candidatura per primera vegada a les municipals una formació política en clau local amb el nom de Moviment 15 Arcades. Encapçalada per Joan Albert Fabra, estudiant d’Economia i Dret i antic militant de Podem, la nova formació, impulsada per joves de la vila, proposa una llista paritària que incorpora persones de diferents barris i en la qual gairebé tots els seus  integrants tenen menys de trenta anys.

 

 

 

 

El Llaç nº 555 Maig 2019_Redacció

Making off de la foto dels candidats a les municipals 2019

Aquell divendres va ploure tot el dia. Una pluja persistent i no gaire intensa, bona per a la terra assedegada. Ja ho diuen: pel maig, cada dia un raig. Però durant tota la setmana els meteoròlegs havien anunciat que l’endemà, dissabte, faria sol. I ho van encertar de ple. La data escollida per fer la fotografia amb els caps de llista de les diferents formacions que aspiren a tenir representació en el nostre Ajuntament s’esdevenia com un esplèndid dia de primavera, encara que una mica fresquet. El cel clar, d’un blau intens i sense núvols, reflectia la llum que excitava els verds de la gespa i els arbres del Parc Mariona, que lluïen resplendents després d’unes setmanes de pluja.

El fotògraf va escollir el punt de vista que la posició del sol i les ombres feien més aconsellable i l’equip d’El Llaç vàrem adequar l’espai del Parc que havia d’emmarcar la imatge de tot el grup de candidats a les properes municipals.

A l’hora convinguda, els caps de llista van anar arribant i, després de les salutacions d’acollida, un darrere l’altre van posar, al costat dels arbres del parc, per fer la foto individual que acompanya l’espai dedicat a cada una de les candidatures en aquest número.

Seguidament, per dur a terme foto de grup, es va decidir la distribució dels candidats sobre el tauler d’escacs del Parc Mariona segons la composició del Ple municipal sorgida de les darreres eleccions, amb la incorporació dels que es presenten per primera vegada.

La trobada va transcórrer amb total correcció i afabilitat entre candidats i amfitrions. En acabar, tots els caps de llista marxaven ràpidament per atendre els diferents actes que aquell dissabte tenien a l’agenda. Volem deixar constància del nostre agraïment a tots els candidats per la seva disposició a participar en aquesta convocatòria, així com a respondre el qüestionari que els hem plantejat amb la idea d’aportar al lector més elements de judici en aquest darrer tram de la contesa electoral.

El proper dia 26 de maig, els molinencs haurem de decidir quina d’aquestes cares escollim per governar els propers quatre anys i empènyer Molins de Rei cap a un futur millor, tan clar i lluminós com el dia de primavera que vam tenir per fer la fotografia de les persones que hauran d’establir aliances amb esperit integrador per conduir amb èxit la gestió de la vila durant els propers quatre anys.

El Llaç nº 555 Maig 2019_El Llaç

Nota de la Redacció: A la trobada organitzada per la redacció d’El Llaç amb l’objectiu de fer una fotografia de tots els candidats que es presenten a les eleccions municipals, hi van ser convidades totes les deu formacions que hi presenten candidatura, però, per motius aliens a la nostra voluntat, només vuit  van acudir a la convocatòria. El candidat del Partit Popular va excusar la seva absència per motius personals d’agenda i la candidata de Ciutadans va excusar-se al·legant diferències ideològiques amb la nostra revista.