Article de la Plataforma de les Avingudes València-Barcelona

Ara fa un mes que havíem de fer l’estrena segons l’ajuntament, la inauguració segons la majoria de nosaltres, de la remodelació de la Carretera (tram entre la Plaça de la Bàscula i la cruïlla del Terraplè) per convertir-la, entre d’altres coses, en el nostre carrer. Més enllà de discussions sobre l’encert o no de la data, des de la Plataforma de les Avingudes València-Barcelona ens agradava fer festa per compartir amb la resta de persones del nostre carrer i amb les de tota la Vila la nostra història i les aportacions al projecte decidit, això sí, per tothom. La nostra intenció és la de compartir-ho i poder mirar al futur amb optimisme i coherència amb els nostres objectius inicials.

La Plataforma, com sabeu, va néixer de la iniciativa d’un nucli de veïns i veïnes a la primavera de fa dos anys amb la idea de constituir-nos en participació activa davant de les obres que s’acostaven, però, sobretot, també per a ser vigilants i protagonistes dels canvis que això podia representar. Canvis que haurien d’humanitzar el carrer a l’hora que dotar-lo d’identitat social i comercial.

Al llarg dels darrers dos anys, ens hem anat coneixent al llarg d’un seguit d’assemblees que han servit per explicar i difondre la informació que al llarg d’aquest temps coneixíem per l’ajuntament. Però no només això, de totes aquestes reunions han sorgit un bon nombre de propostes amb les que hem aconseguit millorar molts aspectes en la dinàmica de l’obra tant abans, durant com, esperem que sigui, després. I, aquí estem. Aquesta alarma sanitària ens ha aturat l’evolució organitzativa potser en format d’Associació de Veïnat com vàrem plantejar a la darrera trobada del febrer passat però no ens ha aturat el futur.

Hi som i hi volem ser també en el dia a dia d’aquest confinament. Sonen aplaudiments a les 8 de cada vespre, en un inici més tímids i cada vegada més nombrosos, es veuen globus i arcs de Sant Martí en alguns balcons, es senten instruments musicals, alguns veïns fan sonar música enllaunada que amb la mesura oportuna ens anima i també ens fa sentir comunitat. Ens podem veure, ara ja no tant de lluny, d’un balcó o finestra a una altra, i ens saludem; de vegades fins i tot amb aquells que ni sabíem que vivíem tant a prop. En resum, estem deixant de ser uns desconeguts.

Aquest eix que va néixer per ser una via de pas també va esdevenir un eix de riquesa de vida, de diversitat i d’experiències i així volem que continuï essent. Ens agradaria poder vestir de contingut humà aquesta línia que travessa la nostra Vila. Hem passat de ser un lloc de residents de tota la vida a tenir cases velles tancades o solars vuits i a tornar a poblar-la els darrers temps amb famílies nouvingudes provinents d’arreu del país i, sovint, de llocs més llunyans. Una via on els serveis de tot tipus han estat i han de continuar essent un bon motor econòmic per a tothom. Això sí, aconseguir una bona planificació per mantenir-lo i millorar-lo sempre ha estat una reivindicació de la Plataforma. Unes obres no ho arreglen tot. Cal preveure i projectar. Estem convençuts que treballant plegats quan tot això hagi passat ho aconseguirem.

A més a més, us volem explicar perquè aquestes setmanes es fa difícil veure-ho si no hi viviu, que tenim arbres amb fulles verdes, que les jardineres tenen fulles noves i flors. També val a dir que les pluges i la baixa de densitat humana i de trànsit rodat han ajudat molt. Sigui com sigui, ens agrada pensar que aquesta via es cada vegada més un veïnat, on les persones ens coneixem més i més i vetllem els uns pels altres. Per això, diguem-ho també, en aquests dies de confinament és especialment important tot el que puguem fer per ajudar aquelles persones vulnerables que tenim a prop, tal com persones grans amb problemes de mobilitat o amb factors de risc agreujats per la COVID-19, així com també estar atents per alertar sobre possibles situacions de violència de gènere o domèstica. Com dèiem, aquí hi som tots i totes.

Com hem dit molts cops, en el projecte de remodelació del nostre carrer hi va poder participar tothom i per això des de la Plataforma volem fer una crida perquè quan puguem sortir de nou al carrer ens el mirem amb els ulls de qui s’estima un tros de casa nostra, ara que la tenim tan vista,   i serem nosaltres qui la cuida i que hi pensa per anar a passejar, a comprar, a gaudir. Ens queden reptes importants com ara la continuïtat dels trams encara per iniciar-se, que sabem que està garantida segons les darreres informacions del Govern Municipal.

Una cosa més, animem a tots els veïns i veïnes que no rebeu els nostres correus o no us heu assabentat de les convocatòries de reunió a escriure’ns a plataformadelacarretera@gmail.com. Així estareu informats de tots els temes que puguin sorgir d’ara endavant. El correu electrònic ens ha servit per habilitar un grup de debat virtual que ens ajuda a compartir inquietuds i propostes de manera col·laborativa. Us animem, doncs, a inscriure-vos-hi i a participar-hi activament.

De moment, si us sembla bé, continuem fent que cada dia les nostres Avingudes siguin com un carrer de poble i sortim als balcons i finestres per saludar-nos, aplaudir, ballar, engalanar-los per Sant Jordi amb la senyera i amb roses de tota mena. Sentim-nos vila, sentim-nos part d’una comunitat més gran que comença al replà de cada escala de pisos i continua al nostre, al vostre, carrer!