Nota de premsa de l’Agència Catalana de l’Aigua

L’aqüífer del Baix Llobregat assoleix un nivell de 12 metres, el millor registre des de fa 50 anys

  • Les pluges dels darrers mesos han contribuït a assolir aquests volums, tot i que s’observa una tendència creixent en els darrers 10 anys
  • La producció de la dessalinitzadora del Llobregat, que en els darrers 10 anys ha aportat 110 hm3al sistema, juntament amb els nous criteris d’explotació de l’ACA, han fet canviar la tendència
  • L’aigua d’aquesta massa d’aigua subterrània és vital per garantir les demandes en períodes de sequera
Evolució dels nivells de l’aqüífer, entre 1970 i 2020.

L’aqüífer del Baix Llobregat ha assolit nivells propers als 12 metres sobre el nivell del mar en punts de control a Sant Vicenç dels Horts, el millor registre en els darrers 50 anys, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Els diferents episodis de pluges registrats en els darrers mesos han contribuït a l’increment de nivell d’aquesta massa d’aigua subterrània, tot i que constata una tendència creixent des de 2010 arran dels criteris d’explotació fixats per l’ACA.

La producció d’aigua de la dessalinitzadora del Llobregat, que en els darrers 10 anys ha aportat 110 hm3 al sistema Ter Llobregat -70 dels quals en els darrers 5 anys-, ha estat un dels eixos per millorar l’estat quantitatiu d’aquest aqüífer. Fins els anys 90, aquesta aqüífer patia de manera cíclica diverses oscil·lacions de nivell, fent que fos usual que arribés a cotes de sis metres per sota del nivell del mar (17 metres per sota del nivell d’aigua actual), amb importants efectes d’entrada d’aigua de mar que malmetien la seva qualitat. Cal recordar que des de l’abril de 2018 està activada la barrera contra la intrusió salina amb aigua regenerada.

Reserva estratègica en sequera

L’aqüífer del Baix Llobregat és una reserva estratègica per a Barcelona i la seva àrea metropolitana en períodes de sequera. En el 2007 i 2008 va servir per garantir les demandes quan els embassaments estaven al voltant del 20% i en el període de sequera de 2016-2017 i primers mesos de 2018, els pous de sequera d’aquest aqüífer, juntament amb la producció d’aigua dessalinitzada, van aportar fins a 100 hm3 al sistema Ter Llobregat, alentint el descens de reserves dels embassaments i allunyant en el temps l’entrada en escenaris que haurien comportat restriccions en alguns usos de l’aigua.


Mapa. Situació geogràfica de l’aqüífer del Baix Llobregat.