presajweb

Nota de premsa de l’Ajuntament de Molins de Rei

El pressupost de 2021, que es presentarà al Ple ordinari d’avui dijous per a ser aprovat, se centra en 4 eixos transversals: les polítiques socials, la reactivació econòmica i d’ocupació, el dret a l’habitatge i la lluita contra el canvi climàtic. En total, es destinaran 28,5M€ al pressupost ordinari i 3M€ a inversions.

Avui, l’Ajuntament de Molins de Rei presenta el segon pressupost municipal del mandat 2019-2023, un pressupost  que presenta una lleugera reducció respecte de l’any passat a causa de no contemplar la despesa ordinària destinada a activitats no previstes, ara per ara, degut a les restriccions de la pandèmia, activitats d’estiu, la  Festa Major, etc. “Un pressupost intencionadament incomplet. No s’entén només amb l’aprovació inicial. Tindrà sentit global a partir de la seva evolució fruit de les ampliacions que es faran gràcies a l’aplicació de tot el superàvit del 2020. I per tant, un superàvit que s’aplicarà als conceptes i activitats  que requereixin més recursos. Més que mai, aquest any aquest pressupost és un pressupost inicial”, ha explicat l’alcalde, Xavi Paz, a l’inici de la roda de premsa. 

Així, aquest any, Molins de Rei destinarà 31,6 milions d’euros al seu pressupost inicial -o el que és el mateix, 1.217€ per habitant-, 28.558.500,66€ dels quals formen part del pressupost ordinari i 3 milions d’euros es destinaran a inversions. El regidor d’Hisenda i Finances, Jordi Enseñat, ha reconegut que “la realització d’aquest pressupost ha estat de les tasques més difícils a les que s’ha hagut de sotmetre aquest Ajuntament en els darrers temps”.

L’alcalde Xavi Paz ha afegit, “aquest és un pressupost que permet avançar, sense deixar ningú enrere. Absolutament adaptat al moment que vivim i extraordinari pel moment d’incertesa econòmica que vivim i per les necessitats sobrevingudes”. És per aquest motiu que els eixos prioritaris de l’acció del Govern es veuen reflectits en aquest pressupost són: les polítiques socials, la reactivació econòmica i d’ocupació, el dret a l’habitatge i la lluita contra el canvi climàtic.

Destacar que a les polítiques socials, s’hi destinaran 1.150.000€. D’aquesta xifra destacar que, s’inclouen 175.000€ destinats a ajuts d’emergència social i, com a novetat, 25.000€ a ajuts d’emergència per habitatge. En total, l’equip de govern destina 80.000€ més aquest any, als ajuts d’emergència social. L’alcalde ha manifestat la importància d’aquest eix: “ per a nosaltres són importants les persones i  encara més en època de crisis econòmica”.

Per altra banda, i pel que fa a la reactivació econòmica i d’ocupació, s’hi destinaran 250.000€. Com a novetat del pressupost inicial d’aquest any, destaquem els ajuts a la mobilitat sostenible (20.000€), les subvencions per a associacions empresarials dels polígons industrials de la vila (29.000€) i els plans d’ocupació per a joves (20.000€). “El que volem és estar al costat de les nostres empreses i els nostres comerços; saber què els passa i posar-nos a la seva disposició”, ha explicat el regidor d’economia i finances.

En quant al dret a l’habitatge, es proposa invertir 158.000€, destaquem  49.000€ per a la cessió d’habitatges socials temporals, 40.000€ als ajuts per a la rehabilitació d’habitatges i finalment, com a novetats, 25.000€ als ajuts d’emergència per habitatge i 18.000€ a l’elaboració del cens d’habitatges buits. Enseñat explica que, amb aquest eix, el Govern s’anticipa a un dels efectes de la pandèmia que més desestructuren i neguitegen les famílies, com és perdre el seu habitatge.

Constatar que a la lluita contra el canvi climàtic, Molins de Rei destinarà 322.000€ del seu pressupost per tractar de pal·liar els seus efectes, això es concreta amb 56.000€ per a la realització d’autories energètiques als equipaments municipals per millorar l’eficiència energètica i avançar en l’autosuficiència dels nostres equipaments públics, i 266.000€ per a inversions en accions contra el canvi climàtic. El primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, reconeix la importància del PLACC per la lluita contra el canvi climàtic: “és evident que hem d’anar posant cada vegada més diners en aquest pla. Continuem treballant en projectes de futur immediat com són els associats a aquest eix de treball”.

Pel que fa a les inversions singulars, destacar que l’actual govern planteja invertir 1.000.000€ en actuacions al Palau Requesens i l’edifici el Molí, 90.000€ en l’arranjament del passeig del Terraplè, 160.000€ en l’elaboració dels projectes de remodelació de la plaça de l’1 d’Octubre i del Parc Pont de la Cadena, i 266.000€ al PLACC.

A més a més, i posant en valor les inversions recurrents, l’equip de govern destinarà 270.000€ a actuacions a diferents edificis i equipaments municipals –esportius, educatius, culturals…- i alhora, invertirà 400.000€ en millores a la via pública –clavegueram, enllumenat pública, pla d’asfaltat i polígons industrials-.

Finalment, aquest és, també, el primer pressupost municipal que incorpora el pressupost de l’empresa 100% pública de Molins Energia des del mes de gener passat.  “Sobre aquest assumpte, estem satisfets donat que  ha requerit molta feina i negociació des de 2016. Finalment ja és una realitat”, ha reconegut Paz.