Article d’El Llaç nº 568

L’any 2020, en efecte, quedarà marcat per la crisi de la COVID-19. De la mateixa manera que ha sacsejat tot el país, l’Agrupació Folklòrica de Molins de Rei també se n’ha vist ressentida, ja que som una entitat activa i vital. La majoria de les nostres activitats requereixen el contacte humà, el treball col·lectiu, i té, en definitiva, l’associacionisme cultural com a eix vertebrador. És per això que hem hagut de desprendre’ns –puntualment– d’activitats tan nostrades com la Festa de la Primavera, que s’ha celebrat ininterrompudament des del 1991, així com de moltes altres. Tanmateix, el darrer diumenge d’octubre vam poder gaudir del Dia del Soci, una data assenyalada a la nostra entitat en què la sardana i la commemoració dels socis de la casa en són els protagonistes. Aquest any, però, l’acte va ser una mica diferent perquè ens vam voler adaptar a les mesures de seguretat sanitàries i, alhora, vam eixamplar una mica la jornada per compensar el gruix d’actes que no hem pogut celebrar en mesos anteriors.

A les 12 del migdia del 25 d’octubre vam encetar el Dia del Soci tot modificant la ballada de sardanes tradicional per un concert de cobla, a càrrec del conjunt Cobla Ciutat de Cornellà. Va ser un matí interessant i didàctic al pati de l’Agrupa perquè cada peça musical era presentada i contextualitzada pel Pere Pahissa, sardanista i expresident de l’entitat. Amb aquesta alternativa a la ballada vam poder gaudir de composicions molt lligades a la vila i a la casa. També vam poder sentir peces que feia anys que no sentíem, ja que sols van ser compostes per a concerts de cobla. Un cop acabat el concert vam prosseguir a l’entrega d’insígnies als socis que feia 25 i 50 anys que eren membres de l’entitat. L’acte del matí va ser tot un èxit, amb molta assistència de diverses edats i amb un final de concert molt emocionant.

Però aquest any no va acabar aquí, vam traslladar la festa al pati de La Peni per obrir-la al poble i amenitzar el vespre del diumenge amb un concert a càrrec del grup de versions en català Versió.cat. L’afluència va disminuir un xic respecte al matí, però així i tot vam passar una bona estona abans del castell de focs encès per la Colla de Diables, que va marcar la fi de festa.

Valorem molt positivament una jornada que va estar marcada per la represa d’un acte propi amb molta participació dels socis i per l’inici del toc de queda a Catalunya. Des de l’Agrupació Folklòrica també compartim que cal reivindicar la necessitat dels actes culturals i, en definitiva, de la cultura com a eix socialitzador i d’expressió individual i col·lectiva. La cultura és segura i essencial.

Agrupació Folklòrica de Molins de Rei