La Junta dels Tres Tombs ha decidit suspendre la tradicional cavalcada de la festivitat de Sant Antoni Abat per evitar la confrontació amb els col·lectius animalistes. En el moment d’escriure aquest editorial, la decisió continua vigent. Esperem, però, que durant les properes setmanes es pugui arribar a una conciliació que permeti la compatibilitat entre la celebració de la festa dels Tres Tombs i la lliure expressió de qualsevol associació contrària al manteniment d’aquesta tradició.

L’entitat Associació Tres Tombs ha publicat un comunicat que comença atribuint la suspensió de la festa a “la falta de voluntat per protegir i conservar la cultura tradicional catalana” des de l’Ajuntament. Segons expliquen, han pres aquesta decisió perquè en el mateix dia i hora de la desfilada, el cap de setmana del 23 i 24 de febrer, s’ha convocat un acte organitzat pels defensors dels drets dels animals. L’Associació Tres Tombs va proposar a l’Ajuntament que impedís la coincidència d’aquests dos esdeveniments en el mateix cap de setmana. “Malgrat haver intentat trobar una solució que fos adequada per a certs grups autoanomenats animalistes, se’ns persegueix i, encara que intentem separar les dates, volen fer els actes el mateix dia que nosaltres. Aquesta situació implica una voluntat de generar confrontació”, manifesten.

L’any 2018, a fi d’evitar trams que provoquessin el patiment dels animals, el Govern municipal va introduir un primer canvi en el recorregut de la desfilada i eliminà la pujada del carrer Pare Manyanet. Per a l’edició del 2019, l’Ajuntament hauria plantejat un nou petit canvi en el recorregut al proposar que el carrer Verdaguer fos d’una sola direcció per a la cercavila, i no de pujada i de baixada com l’any passat. “Es tracta només d’un suggeriment que té com a objectiu garantir la seguretat dels participants i espectadors”, segons expliquen des del consistori. La intenció és evitar accidents com el que va succeir la passada edició a la part alta del carrer Verdaguer, quan a una participant, al caure del cavall que muntava, li va passar la roda d’un carro per sobre la cama. L’any passat també hi va haver un altre incident quan la desfilada de carruatges es va creuar amb la manifestació d’una quarantena de persones a favor dels drets dels animals, moment en què un manifestant va patir una agressió lleu per part d’un dels participants a la desfilada.

L’Ajuntament considera que està obligat a atendre les demandes de qualsevol entitat de la vila i que la proposta de celebrar una jornada organitzada pels grups animalistes, en la qual es parlarà del benestar animal, no hauria d’interferir amb la desfilada dels Tres Tombs perquè s’ubicarà a la plaça del Palau, fora del recorregut de la cercavila. A diferència de la manifestació contra el patiment animal convocada l’any passat, en la qual sí que es van creuar els defensors dels animals amb la desfilada, aquest any, el Govern municipal s’ha compromès a vetllar i garantir que l’acte convocat pels animalistes “no interfereixi en cap cas amb el recorregut”.

Des del Govern municipal han comunicat que “encara no s‘ha pogut trobar un punt d’equilibri entre els drets de totes les entitats que aquest dia volen fer activitats” i asseguren que han mantingut el contacte amb l’Associació Tres Tombs amb l’objectiu de millorar la seguretat de participants i espectadors, i el respecte als animals. També  afirmen que s’han reunit amb el col·lectiu animalista per plantejar-los la demanda dels organitzadors d’anul·lar o bé canviar la data de la seva activitat, però, tot i així, no han aconseguit que aquests dos col·lectius enfrontats per la celebració dels Tres Tombs arribin a una entesa que faci compatible la celebració de la festa amb els actes organitzats pels quals estan en contra.

Com ja expressàvem en l’editorial d’El Llaç número 542 d’ara fa un any, “Preservar les tradicions”, cal respectar la voluntat de totes les persones i fer compatibles les diferents sensibilitats davant de les tradicions: “la utilització dels animals com a eines de treball per a benefici de l’home no implica explícitament el seu maltractament, sinó moltes vegades tot el contrari. Els animalistes voldrien eliminar la festa, l’associació dels Tres Tombs voldria deixar el recorregut tal com estava i des de l’Ajuntament es proposa una solució intermèdia que creiem que hauria de fer replantejar als uns la radicalitat de les seves propostes i als altres, el seu immobilisme”.

Ens hauríem de plantejar si és convenient renunciar a la celebració d’una tradició tan arrelada que significa una gran il·lusió per a petits i grans. Sabem que el nostre sistema de vida comporta pràctiques extremes d’explotació de moltes espècies animals i que això justifica les reivindicacions dels animalistes. La festa dels Tres Tombs, però, si els organitzadors tenen en compte les modificacions aplicades en el recorregut i s’evita la sobrecàrrega dels carruatges, no hauria de comportar cap patiment per als animals i s’hauria d’interpretar com un homenatge i una mostra d’estimació cap a tots ells.

Editorial_el llaç nº 551