El partit ultradretà, Vox, que no té cap representació a Molins de Rei, va instal·lar una carpa a la plaça de l’Ajuntament el passat diumenge 17 de gener amb l’objectiu de recollir signatures que els permetin presentar-se a les pròximes eleccions al Parlament català.

L’anunci de la presència de Vox al municipi va fer que Acció Antifeixista Països Catalans convoqués una manifestació contrària a la presència d’aquest partit polític a la vila.

Per evitar possibles aldarulls, des de primera hora del matí els Mossos d’Esquadra van blindar els accessos a la plaça de l’Ajuntament. Ho van fer amb 6 furgonetes antiavalots, amb els seus respectius agents, dues furgonetes ARRO (Àrea Regional de Recursos Operatius), agents de paisà i una ambulància del SEM. Qualsevol persona que volia accedir a la plaça era requerida pels agents que havia de justificar perquè havia de transitar per aquest indret.

La carpa de Vox es va instal·lar de 10 h a 14 h. Totes les persones que van passar per la carpa de Vox al llarg del matí, una cinquantena, eren de fora de la vila, tret de comptades excepcions. De fet Vox-Badalona, que també havia organitzat una carpa de recollida de signatures en aquesta ciutat del Barcelonès Nord, la va desconvocar per donar suport a l’acte de Molins de Rei.

A les 10 del matí una cinquantena de manifestants antifeixistes van intentar accedir a la plaça des del carrer Rafael Casanovas, però els agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra els ho van impedir. Durant el matí no es va produir cap mena d’incident tot i que hi va haver algun insult i gest de mal gust entre un bàndol i l’altre.

El recel dels Mossos d’Esquadra cap a aquells que volien entrar a la plaça de l’Ajuntament van provocar alguna situació tensa com quan van identificar a un jove que anava a veure a l’àvia que viu en un edifici del costat de l’Ajuntament. La dona va haver de baixar de casa seva per donar explicacions i avalar al seu net.

Tot i que no hi va haver cap incident remarcable les xarxes socials van bullir durant tot el dia amb comentaris, alguns de molt mal gust i insultants, entre partidaris i contraris de Vox. Un exemple és el Facebook del Llaç on els retrets entre uns i altres va ser constant i el post acumulava més de 7.200 visualitzacions.

https://www.facebook.com/119357901481958/posts/3709557199128659/

Dispositiu policial excessiu?

A les xarxes socials s’ha criticat l’excessiu dispositiu policial desplegat a Molins de Rei. Dues setmanes abans Vox va muntar una carpa per  recollir signatures a la plaça de les Roses del barri de la Salut de Sant Feliu de Llobregat. En aquella oportunitat també es va convocar una manifestació antifeixista, però el dispositiu dels Mossos només estava format per dos vehicles dels quals es fan servir per al patrullatge ordinari i una desena d’agents. Com a Molins de Rei no hi va haver cap incident tret d’enfrontaments verbals.

La Llei permet assistir a actes polítics

Unes altres crítiques són per permetre a Vox muntar una carpa en plena pandèmia, organitzar una manifestació contrària i que hi poguessin assistir gent vinguda de fora del municipi.

Una de les exempcions previstes en el Certificat autoresponsable de desplaçament d’entrada i sortida del municipi per la crisi sanitària causada per la COVID-19 és precisament per l’“Exercici del dret de manifestació i de participació política”.

Josep Ferrer

Recull fotogràfic cedit per @jordicosta1425:

VOX instal·la una carpa a Molins de Rei – Baix Llobregat Antifeixista respòn