elnaweb

L’Àmbit de cultura de CCOO del Baix Llobregat-Garraf-Anoia amb col·laboració del Departament de Ciències Socials de l’Institut d’educació secundària Bernat el Ferrer de Molins de Rei, novament han organitzat una activitat didàctica molt ben valorada per alumnes i docents. Es tracta de l’exposició “La maternitat d’Elna”, elaborada per la Fundació Cipriano Garcia de CCOO, i s’han realitzat una sèrie d’activitats educatives.

A l’Institut Bernat el Ferrer l’exposició ha estat instal·lada en el vestíbul i l’han pogut visitar tots els alumnes i famílies, malgrat les restriccions provocades per la pandèmia COVID-19. Ara bé, les activitats s’han centrat en els grups de Quart d’ESO, durant els dies 11 a 15 de novembre, sense que això impliqui cap variació dels seus horaris habituals. Durant aquests dies, amb estreta orientació del professor Carles Martínez de la Federació de Pensionistes i Jubilats que ha col·laborat amb els seus excompanys docents en activitats d’aprenentatge relacionades amb l’exposició i el currículum del curs.

Els alumnes han pogut disposar d’un vídeo on el poeta Esteve Bosch de Jaureguizar, declama, de manera molt emotiva, els seus versos que il·lustren els peus de les fotografies de l’exposició.

Aquesta activitat, malgrat haver de fer-se per pantalla, va obrir moltes reflexions sobre el tema dels exiliats, refugiats i la solidaritat.

Més enllà del que seria la part històrica del fet de l’exili i la tragèdia que van passar els refugiats espanyols republicans i refugiats jueus de l’alemanya nazi, l’objectiu central d’aquesta activitat és reconèixer la importància de la memòria històrica democràtica i de la solidaritat entre els pobles i les persones.

Aquestes activitats van acompanyades, si les circumstàncies ho permeten, amb una visita a la població d’Elna on hi ha un lloc de Memòria, just en la casa on va estar instal·lada la Maternitat d’Elna.

Redacció