El dissabte 9 de novembre, els pagesos del Baix Llobregat es reunien, un any més, al santuari de Montserrat per oferir els fruits de la terra.

La trobada es va iniciar amb la rebuda de les delegacions de les poblacions participants a l’atri de la basílica,on es beneïren les paneres plenes de verdures i fruites del Baix Llobregat, que es van exposar a l’altar major durant la celebració de la missa conventual.

Després de la missa, el pare prior va rebre el grup de pagesos, acompanyats pels seus familiars i amics, als quals va dedicar unes paraules d’agraïment i d’encoratjament a unes famílies pageses que pateixen els inconvenients d’haver de desenvolupar la seva tasca en una comarca sotmesa a la pressió d’unes poblacions densament habitades i industrialitzades.

Va intervenir en l’acte Josep Canals, President d’Honor de la Fundació Agrària de Molins de Rei, per recordar-nos la llarga història d’aquesta tradicional ofrena de fruits que se celebra des de l’any 1943 per iniciativa dels sindicats de Sant Boi, el Prat de Llobregat i Gavà, i a la que aviat s’hi va afegir el sindicat de Molins de Rei. Tradicionalment, la família Pujades de Sant Boi són els encarregats de dissenyar el programa de la ofrena i de redactar la pregària a la Moreneta, que enguany deia així: “…En aquesta lluita per la subsistència i la reafirmació del nostre mon pagès volem destacar el pas que han donat alguns joves en fer una aposta pel relleu generacional, que és un dels grans reptes que tenim… Aquest fruits, que avui us ofrenem, representen la il·lusió i l’esforç en la tasca diària del treball de la terra”

Després de la recepció es va celebrar una ballada de sardanes i caramelles a la plaça del monestir. La trobada es va cloure amb un dinar de germanor en el qual van  prendre part unes sis-centes persones.

Romà Català_El Llaç 560_Novembre 2019