Article d’El Llaç nº 568

La vila de Molins de Rei està vinculada històricament al cinema, del qual és un referent, amb fites tan destacades com la Semana del Nuevo Cine Español”, inaugurada l’any 1964 i posteriorment anomenada Setmana de Cinema de Molins de Rei entre 1979 i 1983; el Festival de Cinema de Terror, que enguany ha celebrat la seva 39a edició amb gran ressò dintre i fora del municipi, o la Mostra de Curtmetratges Kurtinstant, amb 12 edicions, que presenta treballs audiovisuals relacionats amb Molins de Rei.

Ara que s’apropen els mesos de fred, les tardes amb poques hores de llum i moltes ganes de l’escalfor del sofà i la manta, la Biblioteca és una opció de pel·lícula. I és que, a més de col·laborar en aquests esdeveniments, la Biblioteca el Molí aplega i desenvolupa des de fa anys un fons especialitzat en cinema, amb una especial atenció al cinema clàssic: podeu trobar més de 600 llibres relacionats amb aquest art com monogràfics sobre directors emblemàtics o gèneres específics, o bé obres sobre els aspectes tècnics de la creació cinematogràfica, entre d’altres.

També podreu estar al dia de les notícies i novetats cinematogràfiques a través del fons de revistes especialitzades de què disposa la Biblioteca sobre aquest àmbit, com “Cinemania”, “Dirigido por”, “Caimán: cuadernos de cine”, “Fotogramas” o “Versión Original”.

A la secció de DVD’s, trobareu algunes de les novetats més destacades del panorama cinematogràfic, els clàssics del cinema de totes les èpoques, així com curtmetratges, títols de culte i obres d’autor. Un fons de més de 4.500 referències de cinema. Sense oblidar l’apartat de CD’s dedicat a les bandes sonores de pel·lícules. A l’apartat “La Biblioteca recomana”, us suggerim alguns dels títols que formen part d’aquest fons.

Entre l’àmplia programació cultural que ofereix la Biblioteca, podeu trobar tot un seguit d’activitats per a tots els públics relacionades amb el cinema durant tot l’any. Per als més petits es duen a terme accions de forma periòdica, com projeccions de pel·lícules per a públic familiar, tallers infantils de cinema, per iniciar als més petits en conceptes tècnics com el tractament del so, els efectes especials o l’animació. O el Taller de Cinema Infantil “La teva primera escena de terror”, realitzat en col·laboració amb el Festival de Cine de Terror de Molins de Rei.

Els joves i adults també poden trobar activitats plenament consolidades i que es duen a terme de forma periòdica, com per exemple el Concurs de Microrelats de Terror, del qual ja s’han fet 14 edicions. Sense oblidar el “Taller de cinema amb mòbils” que es va adreçar als docents del municipi, i que tornarà a programar-se per a joves. Al llarg de tot l’any, i de forma bimestral, la Biblioteca organitza el “Cinefòrum Sortint del cinema”, trobada on els participants analitzen i intercanvien impressions respecte d’una pel·lícula.

Durant el mes de novembre, dins del projecte “Escriure de Cinema” organitzat per la Xarxa de Biblioteques Municipals i La Casa del Cine, la Biblioteca ha ofert un Taller de Crítica Cinematogràfica conduït pel crític i historiador cinematogràfic Antonio José Navarro.

Podeu demanar els vostres títols preferits, fent reserva prèvia, a través del formulari que trobareu al web o bé venint a la Biblioteca. Amb el carnet personal podreu gaudir de fins a 15 llibres, 6 DVD’s i 9 exemplars de revistes o CD’s musicals durant un mes.

Si voleu més informació, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic b.molins.m@diba.cat o trucant al telèfon 936801681. Recordeu que també podreu trobar tota la informació i novetats referents als serveis i les activitats organitzades per la Biblioteca el Molí al web www.bibliotecaelmoli.cat, a la Biblioteca Virtual de la XBM o al twitter @bibliomolins.

Viu la teva història de pel·lícula a la Biblioteca!

Biblioteca El Molí

La Biblioteca recomana

Algunes recomanacions de llibres:

Anna Karina: la princesa de la Nouvelle vague / Albert Galera; pròleg de Philipp Engel

Barcelona: Alrevés, 2011

https://aladi.diba.cat/record=b1668443~S81*cat

A través de la filmografia de l’actriu, el llibre analitza les seves pel·lícules i desgrana l’evolució d’Anna Karina.

Historia(s) del cine / Jean-Luc Godard; traducció: Tola Pizarro y Adrián Cangi; presentació: Adrián Cangi

Buenos Aires: Caja Negra, 2014

https://aladi.diba.cat/record=b1944293~S81*spi

Un projecte personal de Jean-Luc Godard, mitjançant el qual ens demostra que és possible fer una història del segle XX fent una història de cinema.

Un cinéfilo en el Vaticano / Román Gubern

Barcelona: Editorial Anagrama, 2020

https://aladi.diba.cat/record=b1942791~S81*cat

La curiosa història de la Filmoteca del Vaticà i l’elaboració de les llistes de millors pel·lícules per al centenari de cinema.

Películas para la educación / Íñigo Marzábal y Carmen Arocena (eds.)

Madrid: Cátedra, 2016

https://aladi.diba.cat/record=b1842097~S81*cat

Un manual que es planteja el doble objectiu que els estudiants de secundària, batxillerat i formació professional bàsica aprenguin veient cinema i aprenguin a veure el cinema.

Historia de las series / Toni de la Torre

Barcelona: Roca, 2016

http://aladi.diba.cat/record=b1838595~S81*spi

Un recorregut panoràmic extraordinari sobre el desenvolupament de la ficció televisiva tant als Estats Units i el Regne Unit com a països europeus i de tot el món.

Algunes recomanacions de cinema:

Erase una vez en Hollywood / de Quentin Tarantino (EUA, 2019)

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie

https://aladi.diba.cat/record=b1941117~S81*cat

Hollywood, 1969. L’estrella d’un western televisiu s’enfronta al seu declivi professional al mateix temps que el seu doble.

Lola / de Jacques Demy (França, 1961)

Anouk Aimée, Elina Labourdette, Marc Michel

https://aladi.diba.cat/record=b1942322~S81*cat

Òpera prima de Jacques Demy (“Els paraigües de Cherbourg”), el personatge central està inspirat en el que va protagonitzar Marlene Dietrich a la mítica “L’àngel blau”.

Parásitos / de Bong Joon Ho (Corea del Sud, 2019)

Song Kang Ho, Lee Sun Kyun, Cho Yeo Jeong

https://aladi.diba.cat/record=b1944356~S81*cat

Una comèdia salvatge sobre la bretxa creixent entre rics i pobres. És potser la millor del director coreà. Guanyadora de la Palma d’Or del Festival de Cannes i l’Oscar a la Millor Pel·lícula.

O que arde / d’Oliver Laxe (Espanya, 2019)

Amador Arias, Benedicta Sánchez, Inazio Abrao

https://aladi.diba.cat/record=b1945237~S81*cat

Un piròman torna al seu poble per viure amb la mare després de passar alguns anys a la presó. Pel·lícula guanyadora del Premi de Jurat de la secció Un Certain Regard del Festival de Cannes.

Perversidad / de Fritz Lang (EUA, 1945)

Edward C. Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea

https://aladi.diba.cat/record=b1948897~S81*cat

Una de les obres cims de cinema negre i del seu director, Fritz Lang, inspirada en una de les pel·lícules de Jean Renoir, “La Golfa”.