Un miler de molinencs assisteixen a l’obertura de la Biblioteca El Molí

Després de 22 mesos d’obres i d’una inversió propera als 3,6 milions d’euros,  el nou equipament va iniciar el servei de cara el públic el dilluns 1 d’abril

El descobriment d’una caldera de carbó i d’una turbina elèctrica soterrats, restes del passat industrial de l’edifici, han endarrerit les obres d’adequació de l’entorn de la Biblioteca, que encara s’allargaran uns mesos més. De moment, només està disponible l’accés pel carrer Pere Calders.

La nova Biblioteca el Molí, situada a l’edifici de l’antiga fàbrica Ferrer i Mora, disposa de 2100 m², 250 m² dels quals estan destinats a l’àmbit infantil. L’antiga Biblioteca Pau Vila només disposava de 400 m². Aquest augment de l’espai disponible i l’ampliació dels horaris de servei han implicat un increment del nombre de treballadors de la Biblioteca.

L’equipament, que gaudeix de moltes entrades de llum natural, disposa d’altres espais més enllà del seu ús estricte com a biblioteca: un equipament cultural que acull una sala d’actes estrenada el diumenge 7 d’abril amb una exposició fotogràfica del convilatà i Fill Predilecte Joan Janés, on es podran organitzar presentacions, xerrades i impartir formació en diferents àmbits, com ara tecnologia, idiomes, la creació o la cerca d’informació…, una sala infantil, espais destinats a la lectura i àrees amb ordinadors amb connexió a Internet i Wifi.

El nou equipament, que es va presentar en societat el 30 de març, permetrà que es puguin desenvolupar moltes més activitats que a l’antiga Pau Vila, ja que podran coincidir amb l’horari d’obertura de la Biblioteca, no com passava abans que, com que no disposava de més espai, s’havien de fer un cop la Biblioteca ja havia tancat. El volum d’activitats anirà creixent progressivament a mesura que vagi augmentant la programació cultural de la Biblioteca. Com a novetat, s’inicia el projecte Bibliolab, un nou format que consisteix en tallers formatius per aprendre a través de l’experimentació en els àmbits de la ciència, la tecnologia i les humanitats.

A la planta baixa hi ha un espai dedicat a la col·lecció de llibres i publicacions locals o d’autors de la vila, a més de l’espai museogràfic, amb la turbina de l’antiga fàbrica. També hi està ubicada la bústia de retorn de documents i una de les novetats: dos punts de servei d’autopréstec, que permet als usuaris obtenir de manera autònoma documents en préstec utilitzant la targeta de soci, sense passar pel taulell de recepció. Els documents reservats es poden recollir directament en una prestatgeria destinada a les reserves.

El fons general de llibres és a les plantes 2 i 3, i disposa d’uns 40.000 volums.  En l’operació de trasllat dels volums de l’antiga Biblioteca s’han descartat alguns exemplars massa vells o en mal estat, de manera que el fons ha minvat una mica. Per contra, s’ha guanyat molt d’espai per acollir nous volums i el fons s’ha ampliat amb nous centres d’interès dedicats al món laboral, les famílies, el Racó del Docent, la vida saludable, De l’hort a la Biblioteca i el turisme. Els usuaris del servei han de tenir en compte que si demanen algun préstec que no és a la nostra Biblioteca local, ella mateixa disposa d’accés a tot el fons documental de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya.

A més de llibres, la Biblioteca disposa d’altres formats per a la difusió de coneixement (CD, audiollibres, DVD…) i s’ha ampliat el fons especial de cinema.

Respecte a l’antiga Biblioteca, l’horari de servei s’ha ampliat i, de moment, s’obrirà al públic els dimarts i dijous al matí, de les 9.30 a les 14.30, a més dels dissabtes, tal com ja es feia abans. L’horari de tarda és de dilluns a divendres, de les 15 a les 20.30. Del 15 de juny al 15 de setembre es mantenen els horaris, excepte els dissabtes, quan la Biblioteca estarà tancada.

El Llaç nº 554_Romà Català