Nota de premsa de l’Ajuntament de Molins de Rei

La Biblioteca el Molí ha estat seleccionada entre les obres finalistes, en la categoria d’arquitectura, de la 62a edició dels Premis del Foment de les Arts i del Disseny, FAD 2020. Aquests premis, concedits per l’associació ARQUIN-FAD del Foment de les Arts i del Disseny  i amb caràcter anual,  van ser creats l’any 1958 pel Foment de les Arts Decoratives, i impulsats per l’arquitecte Oriol Bohigas, amb l’objectiu de retre un reconeixement a l’arquitectura contemporània. Actualment s’han convertit en els premis més antics d’Europa i uns dels més prestigiosos.

En la convocatòria dels Premis FAD 2020, han estat presentades un total de 597 obres entre les diferents categories. La Biblioteca el Molí, del qual és l’autor l’arquitecte de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Antonio Montes Gil, s’ha presentat en la categoria d’arquitectura. Per a la selecció dels finalistes, el jurat ha destacat, entre altres aspectes, projectes atents al context i a l’ofici , en diàleg amb l’espai, el temps i la matèria. Una arquitectura generadora de sistemes més que no pas d’objectes. En concret, el jurat ha valorat d’aquest projecte la capacitat d’absorbir les potencialitats dels espais de l’edifici existent i com ha adaptat les seves estratègies arquitectòniques, el seu to i el seu llenguatge a les diferents situacions.

La Biblioteca ha estat construïda en un edifici de rellevància històrica per a Molins de Rei, dins de l’edifici de l’antiga fàbrica Ferrer i Mora, projecte de l’arquitecte  Josep Oriol Bernadet (1811-1860) i inaugurada l’any  1858, casualment i anecdòticament, cent anys abans de la creació del Premi FAD. Va ser la segona fàbrica plenament industrial que incorporà la mecanització en el seu procés productiu, edificada al Baix Llobregat.