El molinenc Josep Maria Huguet ha estat distingit amb el guardó Amics de les Roses 2019, que concedeix anualment l’Associació Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat. El reconeixement li ha estat atorgat per la biografia del roserista Pere Dot, del municipi veí, inclosa en el seu llibre recentment publicat Vides viscudes.

El lliurament es va fer el passat 8 de novembre al Palau Falguera, durant l’acte inaugural de la desena edició de les jornades Roses de Tardor. Enguany el guardó també ha estat concedit al diari “Ara”, pel seu suplement especial dedicat a les roses.

Pere Dot va ser un destacat viverista reconegut internacionalment, pioner en la creació de noves varietats híbrides de roses. El 1930 va impulsar l’Associació d’Amics de les Roses de Catalunya, entitat dissolta l’any 1939. Aquest és un dels personatges inclosos a Vides viscudes, el segon llibre de l’escriptor de Molins de Rei, amb vint-i-dos textos biogràfics escrits amb passió i esperit didàctic.

Per mitjà d’un recull de biografies breus, però exhaustivament documentades, Huguet ens descobreix alguns retalls de la història col·lectiva del nostre poble que emergeixen de la singladura vital de destacats personatges. L’actriu Margarida Xirgu -nascuda a Molins de Rei-, el poeta Màrius Torres, l’arquitecte Sert, la soprano Victòria dels Àngels, l’industrial Simeó Rabassa, l’escultor Juli González,… són algunes de les personalitats que trobarem en el llibre entre altres artistes, polítics, industrials, científics, aventurers, activistes,… Aquestes biografies ens mostren aspectes lluminosos, però també ombrívols, d’uns homes i dones que, tal com ha pretès l’autor, potser no són gaire coneguts per tothom, però que amb el seu treball han contribuït amb escreix a la construcció de la nostra identitat.

Explorant aquestes existències particulars, el lector s’endinsarà en un viatge per  la història de Catalunya de la mà d’uns personatges d’un temps i d’un món que potser ja no és ben bé el nostre, però ens ajuda a explicar el present. L’autor considera que “cadascuna de les vint-i-dues narracions, i totes elles juntes, ens ajuden a comprendre una mica més qui som, com som i com hem arribat fins aquí, perquè quan venim al món portem un passiu de saviesa: la vida viscuda dels qui ens han precedit”

L’origen d’aquest recull són les biografies breus que Huguet va anar publicant a  El Matí Digital entre el 2010 i el 2012. L’escriptor ens endinsa en el caràcter de cada personatge novel·lant una escena de la seva vida, abans de descriure el seu periple vital, i tanca la narració amb una valoració apassionada de la seva obra.

En la presentació del llibre, que es va dur a terme el passat mes de juliol a la Biblioteca El Molí, l’autor explicava que la majoria de dades per confeccionar aquestes narracions s’han recol·lectat parlant amb gent relacionada amb els protagonistes. Les biografies estan farcides d’anècdotes quotidianes, “perquè la grandesa d’una existència no ve donada només per accions úniques i excepcionals, sinó per la forma d’entomar les circumstàncies menudes, per com domestiquem la realitat diària”.

Josep Maria Huguet i Julià (Barcelona, 1961) fa dos anys que viu a Molins de Rei. Geòleg de formació i professor de ciències, actualment treballa en l’àmbit industrial. Va col·laborar a El Matí Digital amb articles de temàtica diversa: dietaris, opinió, reflexions… El 2016 va publicar A l’ombra del temps, la seva primera novel·la, un relat sobre l’amor i l’amistat a través de la joventut i la maduresa d’un fill del baby boom dels anys seixanta.

Romà Català_El Llaç 560 Novembre 2019