Article del Festival de cine de terror de Molins de Rei

Quan a principis d’any ens plantejàvem el leitmotiv d’aquesta edició, teníem molt clar que l’ecologia havia de ser la temàtica vertebradora, perquè ja fa temps que diverses reivindicacions i estudis han deixat clara l’emergència climàtica a la qual ens enfrontem. Finalment, l’episodi de pandèmia global i els motius del seu origen han ratificat la decisió. El marc conceptual de l’ecoterror –o terror ecològic– permet traçar l’evolució que ha experimentat la humanitat, al llarg de la història del cinema, en la seva relació amb el medi natural, reflectida especialment en el cinema de terror a través de tantes i tantes pel·lícules que expressen la nostra por davant d’amenaces, tant fictícies com reals, que ens avisen dels perills que comporta no respectar la natura, fins i tot plantejant la hipòtesi que es pugui rebel·lar. Així doncs, les retrospectives i les xerrades d’aquest any, així com la imatge gràfica que us presentem en aquest article, pivotaran al voltant d’aquest concepte. En especial, també el llibre oficial, que editem juntament amb l’editorial Hermenaute, en el qual un equip de 6 autors exploren des d’un vessant cinematogràfic, però també històric i filosòfic, com els éssers humans hem plasmat en l’art la nostra visió de la natura.

Una de les novetats més importants d’enguany la trobem en el mateix organigrama del Festival, ja que estrenem Direcció. En aquests darrers 13 anys hem tingut la gran sort de comptar amb la inestimable direcció del gran amic Albert Galera, el qual ha encetat nous projectes que li impedeixen continuar pilotant el Terrormolins. L’agraïment és etern i sabem que la seva vinculació amb nosaltres es mantindrà, perquè ell és part d’aquest projecte tan il·lusionant. En el seu lloc s’ha creat una Direcció col·legiada entre l’Omar Parra i el Javi Rueda, al capdavant, i la Glòria Massana, en la Vicedirecció. L’Omar i la Glòria fa temps que formen part de l‘Organització i hi ha assumit diferents rols; el Javi, a banda de ser un amic del Festival des de fa anys, ha estat el responsable de les quatre darreres Jornades Professionals. En paraules del mateix Albert Galera, un triplet de luxe.

Fins ara, i malgrat la cancel·lació presencial de mercats cinematogràfics tan importants com el Marché du Film de Cannes, les produccions no han parat d’arribar al Festival, tant de llargmetratges com de curtmetratges. Això ens fa pensar que tindrem una edició amb una alta qualitat, perquè a més dels títols ja tancats i anunciats, seguim treballant per tancar la programació després d’escollir entre els més de 600 llargs i 400 curts que de moment han arribat. No serà senzill, però sí fascinant.

El Festival tindrà lloc del 6 al 15 de novembre. Es mantindran els actes presencials, tot i que la situació actual n’obligarà a reduir una mica el nombre, però ho suplirem amb un seguit d’activitats virtuals que seran novetat al Festival i que creiem que seran molt ben rebudes per la comunitat. Les mesures sanitàries adoptades seran les estipulades en els protocols oficials creats per a festivals de cinema, en els quals la màxima és prioritzar la seguretat del públic que assisteix a l’esdeveniment: limitació de capacitat de la sala, desinfeccions, mascaretes, gels hidroalcohòlics… tot plegat perquè puguem gaudir d’una nova edició de Terrormolins tal com sempre ho hem fet, amb les dosis de passió que el certamen i els espectadors es mereixen i agraeixen.

Roger Sàbat