residència web

La vila, coses i fets – El Llaç nº 570

La futura llar d'avis podrà acollir a 102 residents i s'ubicarà en uns terrenys al costat del CAP. Es preveu que la seva construcció es pugui iniciar l'any 2022 i costarà uns 10 milions d'euros

Després de més de deu anys de nombroses reivindicacions ciutadanes liderades per la PARM (Plataforma afectats residencia Molins), sembla que finalment aquest any 2021 es donarà el tret de sortida definitiu per a la construcció d’una residència per a la gent gran a la nostra vila.

El jurat que havia d’escollir entre les cinc propostes finalistes del concurs convocat per a redactar el projecte constructiu del futur equipament ja ha pres una decisió. El guanyador del concurs d’idees ha estat l’equip format per dues empreses amb una llarga trajectòria professional i expertesa en el sector: PMMT Arquitectura i BTA Arquitectes.

PMMT Arquitectura (Patricio Martínez i Maximilià Torruella Arquitectura), és una empresa especialitzada en l’àmbit sanitari que treballa a escala nacional i internacional, tal com ha explicat el seu soci director, Patricio Martínez, “som líders en la implantació de l’accessibilitat, és a dir, en la nostra residència tothom podrà accedir al recinte i deambular-hi amb comoditat”. PMMT Arquitectura va guanyar una menció honorífica del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Espanya per la construcció d’un hospital a Angola.

La segona empresa, BTA Arquitectes (Batllori i Trepat Arquitectes), té un bagatge important en la construcció de residències de gent gran i els seus membres són grans coneixedors del model d’atenció basat en les persones, el qual prioritza la promoció de l’autonomia i la participació en la presa de decisions per part de les persones residents.

La redacció del projecte arquitectònic tindrà un cost de 390.775 € (472.837,75 €, IVA inclòs).

Un concurs d’idees amb interrupcions

Després de superar una moció presentada per l’oposició demanant la suspensió temporal del concurs convocat per escollir el projecte de la nova residència –moció en què es denunciava una invasió de les competències del ple municipal i una possible privatització del servei–, el concurs d’idees es va iniciar a finals del 2019 i, inicialment, estava previst tenir escollit un guanyador pel mes de març de l’any passat, però, a causa de la pandèmia, que va esclatar durant el primer trimestre de l’any, es va haver d’aturar el procediment. En reprendre el concurs el mes de juny, un nou entrebanc –la impugnació que una empresa participant va presentar al procediment– va retardar l’elecció del guanyador fins a finals d’any.

Les bases del concurs establien que es cercava la construcció d’una residència molt més familiar que les habituals, basada en petites unitats de convivència i que permetés als residents viure com a casa seva.

El concurs es va estructurar en dues etapes. En la primera, un jurat format per un equip de tècnics experts va escollir cinc candidatures entre totes les que es van presentar inicialment.

Tal com hem explicat, a mitjans de juny de l’any passat, una de les empreses que no havia estat seleccionada va interposar un recurs al Tribunal de Contractes del Sector Públic en considerar que el recompte de punts no havia estat correcte. El concurs va quedar aturat durant un mes fins que el Tribunal de Contractes va desestimar el recurs i va aixecar la suspensió.

El passat mes de setembre es va constituir el jurat per escollir un equip guanyador entre els cinc projectes presentats per les empreses seleccionades a la primera etapa. El jurat estava integrat per tres arquitectes escollits pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, un arquitecte del Consorci Sanitari i Salut de Catalunya (CSSC), dos arquitectes municipals, el Cap de Negociat de Serveis Socials, el Cap de Negociat d’Instal·lacions Tècniques i l’alcalde de Molins de Rei que actuava com a president.

Després de la valoració arquitectònica i organitzativa dels projectes presentats pels cinc equips aspirants, el jurat va dictaminar que l’equip encarregat de redactar el projecte del futur equipament serà el format per PMMT Arquitectura i BTA Arquitectes. L’equip guanyador ha explicat que la seva proposta “té la intenció d’evitar la imatge institucional de residència i buscar la imatge d’habitatge”, en definitiva, “l’objectiu és construir una residència amb una atenció individualitzada i crear un clima còmode i familiar, en el qual les persones se sentin com en casa”.

L’alcalde, Xavi Paz, valorava que “podem dir que el que ens ofereixen els guanyadors és just el que estàvem buscant”. El primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, afegia, “és exactament això el que buscàvem: un projecte centrat en les persones”.

La residència es construirà en el solar de 4.083 m² que hi ha al costat de l’actual ambulatori, al barri de la Granja, i podrà acollir 102 residents. A la planta baixa s’hi ubicarà un centre de dia amb capacitat per acollir a 20 persones més. El pressupost estimat de l’obra és de 10.538.227 euros.

Característiques de l’edifici de la futura residència

L’edifici projectat consta d’una planta baixa amb jardí i tres plantes superiors amb una capacitat de 34 habitacions per planta. Els pisos superiors es divideixen en dues unitats d’habitacions al voltant d’un espai central que encabirà els ascensors i l’espai tècnic. Cada unitat compta amb una sala de convivència.

Per cada dues habitacions hi ha un vestíbul i un lavabo compartit, excepte en dues habitacions de cada unitat, que tindran un servei propi. Totes les habitacions tenen vistes al jardí terapèutic o al parc de la Riera. Cap habitació està enfrontada a una altra, per incrementar la privacitat.

A l’esquerra del passadís central de la planta baixa s’hi troben els serveis comuns (perruqueria, podologia, farmaciola, metge-psicòleg, sala de reunions amb familiars, sala de motricitat i sala de treballs manuals). També hi trobem el menjador i la sala d’estar del centre de dia. Al passadís central hi haurà l’àrea administrativa, la consergeria i el vestíbul d’entrada. A la dreta del passadís central hi trobarem el taller de manteniment, magatzems, la cuina i el rebost, la bugaderia, la sala d’instal·lacions i l’accés de càrrega i descàrrega.

Al davant de l’edifici hi trobem la zona verda, amb dos jardins terapèutics, una àrea d’exercici i un hort adaptat.

L’edifici està orientat a sud per aprofitar al màxim la llum natural, tant en els espais interiors com en l’espai del jardí. El jardí es relaciona amb la rambla d’accés integrant l’edifici en el teixit urbà. El sistema de calefacció serà per terra radiant amb aigua: calor a l’hivern i fresca a l’estiu.

El projecte preveu l’ampliació de diversos espais del centre sense afectar el seu funcionament. L’ampliació es podrà dur a terme per fases segons les necessitats.

Romà Català

residencia situació VICENÇ JOAN CAMPS
En aquest solar del darrera de l'ambulatori és on es construirà la nova llar d'avis. Foto: V. Joan Camps
Imatge virtual de com serà la nova llar d'avis

La Residència de la Gent Gran cada cop més a prop

Han passat més de quatre anys d’ençà que en Joan Clos, a qui recordem amb molt afecte car malauradament ja no està entre nosaltres, es va fer ressò d’una reivindicació de molta gent gran de Molins de Rei, la construcció d’una nova Llar d’Avis, un equipament necessari, imprescindible i fins i tot m’atreviria a dir, indispensable.

Hem de ser realistes i analitzant la població de Molins de Rei, segons les estadístiques, d’aquí a cinc o sis anys, el 21% de la població de la nostra vila serà major de 65 anys. La funció que fins ara ha fet la Residència Josep Mestre, ha estat excel·lent, però els temps canvien i ens hem d’adaptar als nous temps.

Aquesta nova Residència, de la qual ja tenim el projecte, dissenyat per uns arquitectes amb una trajectòria professional molt àmplia, serà un somni fet realitat: una residència adaptada als nous temps que ens està tocant viure.

Des de la PARM (Plataforma Afectats Residència Molins) volem agrair a totes les persones, entitats i botigues de Molins de Rei, el seu suport per fer realitat aquesta reivindicació, aquest “regal” per a tota la nostra gent gran, que podrà gaudir de bons serveis i una atenció personalitzada i escaient a les seves necessitats.

Us esperem a totes i tots el dia que es posi la primera pedra d’aquest equipament. Segur que serà un dia gran i en Joan Clos, des del cel, estarà molt content. Per ell, per vosaltres i per tots, Moltes gràcies!!!

Judith Herrera Gastó, portaveu de la PARM (Plataforma Afectats Residència Molins)

Solar llar avis VICENÇ JOAN CAMPS (1)
L'actual aparcament situat entre el CAP i l'escola La Sínia es convertirà en l'entrada principal a la nova residència. Foto: V.J.C.

Una nova residència de futur

Un dels col·lectius més vulnerables davant la pandèmia que estem vivint és la nostra gent gran, una generació que no ho ha tingut fàcil i que ara s’ha vist immersa en una altra època complexa i una crisi sanitària desconeguda fins ara i amb forces conseqüències socials i econòmiques.

A Molins de Rei creiem en un futur pròxim en el qual la COVID-19 no sigui la protagonista del nostre dia a dia, però sobretot creiem en un futur en el qual oferir a la nostra gent gran encara millors serveis. Els hi devem.

Des de l’equip de govern volem millorar i ampliar la nostra residència, un nou edifici més ampli i adaptat als temps actuals, amb un model d’atenció residencial inspirat en els països nòrdics i basat en l’atenció centrada en la persona, que fomenti la seva autonomia i la presa de decisions. Així, la nova residència i els seus serveis seran els que s’adaptin als costums i a les necessitats de cadascun dels residents i no a la inversa. Els residents, la primera prioritat.

El passat mes de desembre, l’Ajuntament va escollir l’equip redactor del projecte arquitectònic de la nova residència per a gent gran. La proposta guanyadora i l’equip tècnic és una UTE de dues empreses, PMMT Arquitectura i BTA Arquitectes, totes dues amb una llarga trajectòria professional i expertesa en el sector.

S’encarregaran de construir una residència amb atenció individualitzada, capaç de crear un clima còmode i familiar, en el qual les persones se sentin com a casa. La intencionalitat és crear espais residencials (unitats de convivència), amb un nombre de persones reduït, perquè la interacció i la coneixença entre els residents sigui possible, diària i estreta.

El nou projecte arquitectònic es construirà al barri de la Granja, al solar de 4.083 m² que hi ha al costat de l’actual ambulatori, i acollirà 102 residents; alhora, a la planta baixa s’hi ubicarà un centre de dia amb capacitat per a 20 persones més.

Des del Govern de la vila hem fet tot allò que estava a les nostres mans, fins i tot més del que ens pertocava. Ara, per avançar, necessitem la col·laboració i el compromís, en la concertació de places públiques, de la Generalitat de Catalunya com l’Administració que té la competència en el servei residencial. Esperem poder garantir aquest compromís ben aviat. Nosaltres continuarem treballant, insistint i persistint perquè la Generalitat concreti i es comprometi en allò que va dir fa anys.

Hem fet els deures. Ara, per continuar avançant, cal que d’altres també els facin.

Estic convençut que trobarem acords i consensos també entre totes les forces polítiques de l’Ajuntament per prendre les decisions que calguin. Durant la darrera campanya electoral, tots i totes estàvem a favor d’aquesta residència. Aviat caldrà passar de les paraules als fets.

Xavi Paz, alcalde de Molins de Rei

Fotografies cedides per l’Ajuntament de la presentació del projecte guanyador de la futura residència: