A Molins de Rei, com ha passat a la resta de Catalunya, les xifres sobre la incidència de la COVID-19 no són gens bones. Havent superat Nadal i a les portes del Cap d’Any, el risc de rebrot s’ha disparat considerablement passant dels 537 punts el 23 de desembre als 711 registrats el dia 27. El risc de contagi, l’Rt, és d’1,94 és a dir que cada positiu pot arribar a contagiar a dues persones. Quatre dies enrere l’Rt era d’1,45. Aquests dos darrers paràmetres són els que es fan servir per analitzar la incidència del Coronavirus a la població.

Entre el 21 i el 27 de desembre s’havien fet 488 PCR i 192 TA (Test d’Antígens) amb un total de 74 positius entre totes dues proves. La mitjana d’edat dels positius era de 46,43 anys amb un 52,7% de dones i un 47,3 d’homes. Hi havia dues persones ingressades per COVID-19 en centres sanitaris i no s’havia produït cap defunció.

42 morts per coronavirus

El nombre de positius a Molins de Rei, des de l’inici de la pandèmia i fins al 30 de desembre és de 1.137; 379 residents a la vila han hagut de ser ingressats a l’UCI (Unitat de Cures Intensives) i havien mort 42 persones empadronades en el municipi a causa de la COVID-19.

El dia 29 amb 25 positius -9 dones i 17 homes- i el 28 amb 23 -13 dones i 10 homes- són els que han registrat un major nombre de contagiats, seguit del dia 22 amb 20 casos. Bona part d’aquests positius corresponen al brot detectat en els pisos tutelats d’Acosu.

Vint-i-set residents dels pisos tutelats d’Acosu donen positius per coronavirus

L’alcalde demana complir amb les restriccions

Davant la celebració de Cap d’Any i la festivitat de Rei, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, lamenta que hi hagi “discursos que poden donar falses expectatives” perquè “intuïm un horitzó d’esperança gràcies a la vacunació, però malauradament la seva incidència no serà efectiva fins a l’estiu”. Davant d’aquest panorama i la confiança que pugui tenir determinats sectors de la població, Paz considera que “s’ha de ser molt exigent en les mesures de salut pública”, respectant i complint allò que han decretat les autoritats sanitàries “perquè si no ho fem, les xifres empitjoraran”.

Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula multiplicant la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants els darrers catorze dies i la velocitat reproductiva del virus, la famosa R, que calcula el nombre d’infeccions que pot originar una persona contagiada amb coronavirus.

El resultat és una estimació de la incidència acumulada a dues setmanes vista: “El risc de rebrot és un indicador d’allò que passarà els catorze dies següents si tot continua igual; ens mostra en quina direcció anem”, explica a VilaWeb el molinenc Martí Català, enginyer físic del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC.

A Molins de Rei el càlcul es fa basant-se en un cens de població de 26.064 habitants. A hores d’ara la incidència acumulada a catorze dies és de 436,20, lleugerament superior als 420,29 de quatre dies enrere i gairebé el doble dels 234,04 de fa dues setmanes.

Josep Ferrer

Les dades es poden consultar a:

https://dadescovid.cat/?tipus_territori=territori&id_html=up_1_5&tipus=municipi&codi=08123

https://dadescovid.cat/diari?tipus_territori=territori&tipus=municipi&id_html=up_1_5&codi=08123

http://infodadesdiba.diba.cat/INFOGRAFICS/covid19.html