Els sis nois que van agredir sexualment una noia de 21 anys a la sortida d’una discoteca del Polígon el Pla de Molins de Rei presumien a les xarxes socials d’aquesta acció, tal com es pot escoltar en unes gravacions de veu que s’han difós des de molts mitjans de comunicació que tenen per costum convertir en espectacle qualsevol notícia, utilitzant el mètode de servir-la al públic de la manera més morbosa possible per mitjà de la reiteració dels aspectes més sòrdids i irrellevants. La creació de debats-espectacle al voltant d’aquestes agressions dona ales als seus protagonistes i els pot acabar convertint en models a seguir a ulls d’alguns ciutadans de mentalitat masclista, de manera que s’arriben a provocar conductes mimètiques a aquests atemptats contra la dignitat de les dones.

Alguns testimonis han assegurat que van veure la víctima pujar al cotxe lliurement, però la noia va insistir que la van introduir al maleter del vehicle dels acusats a la força i va declarar haver consumint alcohol i diferents estupefaents, per la qual cosa recordava poc del que havia ocorregut la matinada del 19 de maig, llevat que no va consentir el que aquells homes van fer amb ella. La legislació vigent hauria de ser més rigorosa amb aquest tipus de conductes i mai s’hauria de considerar com un atenuant que la víctima vagi èbria o drogada, sobretot quan les condicions de superioritat dels agressors són tan contundents davant d’una víctima indefensa. A qualsevol ciutadà se li ha d’exigir el deure d’auxili a un altre ciutadà desvalgut; per tant, sembla lògic deduir que més que un atenuant, aquesta circumstància hauria d’agreujar el delicte comès.

Fins a un mes després, l’Ajuntament no va tenir coneixement d’aquesta agressió sexual iniciada en un local d’oci de la vila. Després de manifestar el seu  rebuig i condemna més absoluta, el consistori ha començat a treballar en l’elaboració d’un “protocol d’actuació davant les violències sexuals en espais d’oci”, els costos dels qual aniran a càrrec de la Generalitat de Catalunya. Es vol fer comprometre tots els agents públics i privats implicats en aquesta problemàtica, com ara els propietaris dels locals d’oci nocturn de la vila, en l’establiment d’unes línies d’actuació per prevenir la violència masclista al municipi, que ens sembla que haurien de començar per garantir la seguretat a les zones urbanes dedicades al lleure, amb una millora de l’enllumenat públic i un increment de la presència d’agents de seguretat pública o privada, a més de dur a terme campanyes de conscienciació ciutadana i replantejar-se l’oferta actual d’oci nocturn.

Més enllà de les actuacions en l’àmbit local, caldrà establir també una nova pedagogia per protegir els joves davant l’accés indiscriminat a tot tipus de continguts que es troben a la xarxa a disposició de qualsevol consumidor, independentment de la seva edat o condició mental. Aquest fet origina un nou paradigma educatiu al qual s’haurà de respondre amb nous mecanismes que ajudin els joves a discriminar continguts, a establir els límits entre realitat  i ficció, i a valorar per sobre de tot el respecte als altres.

El llaç Editorial Nº 546 Juliol 2018