El coronavirus, anomenat oficialment COVID-19, va provocar que el govern espanyol decretés, el passat 14 de març, l’estat d’alarma pel qual obligava tota la població a confinar-se en els seus domicilis, es paralitzava tota activitat educativa, social i esportiva, i se suspenia pràcticament tota activitat laboral i econòmica. Des de llavors, des de l’àmbit estatal, autonòmic i local s’han anat aplicant diferents mesures per ajudar la població a superar la pandèmia i s’han proposat iniciatives ciutadanes, associatives i empresarials amb la mateixa finalitat.

En aquestes pàgines us oferim, en format de titulars, el que ha succeït a la vila aquests darrers tres mesos relacionat directament amb la pandèmia. Altres iniciatives estan més desenvolupades en aquesta mateixa edició de la revista. De ben segur, però, que ens haurem deixat coses. Si és així, demanem disculpes per l’oblit o el desconeixement.

Totes aquestes informacions es poden trobar desenvolupades en aquesta web:

-172 molinencs han estat contagiats per la COVID-19 des de l’inici de la pandèmia; el nombre de morts per aquesta malaltia és de 16 (dades del Departament de Salut a 7 de juny).

-La Guàrdia Urbana ha interposat 274 denuncies per incomplir les normes de confinament establertes en l’article 20 del Reial Decret 463/2020 (dades a 31 de maig).

-Un total de 1.238 persones estan a l’atur, el 10% de la població activa (dades a 31 de maig).

-Hi ha autoritzats 423 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que afecten 2.883 persones (dades a 31 de maig).

-Els cossos de seguretat, emergències i Protecció Civil han agraït la col·laboració ciutadana durant el confinament fent sonar els clàxons dels seus vehicles. Ho feien a les 20 h, coincidint amb els aplaudiments als sanitaris i recorrent cada dia una zona diferent de la vila.

-Veïns d’alguns carrers s’han organitzat per fer activitats diverses des dels balcons de les seves cases. Especialment actius han estat els dels carrers Pintor Fortuny, General Castaños i algunes zones del barri del Canal.

-L’Ajuntament es va sumar als 10 dies de dol oficial per les víctimes de la COVID-19. El dol es va establir entre el 27 de maig i el 6 de juny. Des del 30 de març, però, les banderes de l’Ajuntament han onejat a mig pal.

-L’Ajuntament ha editat una guia de mesures econòmiques impulsades contra la COVID19 que recull ajuts d’àmbit estatal, autonòmic i local. La guia es pot consultar en aquest enllaç: Guia de mesures econòmiques impusades contra la Covid-19.pdf

-El consistori ha destinat fins a 600.000 € del superàvit del pressupost del 2019 per fer front a les primeres necessitats derivades de la crisi de la COVID-19.

-S’han fet neteges de caràcter extraordinari per desinfectar la Llar d’Avis, el Mercat Municipal, la via pública i el mobiliari urbà de la vila.

-Les línies MB-1 i MB-2 del Molins Bus va reduir el servei al 50%. La línia MB3 ha seguit operant amb els mateixos horaris de sempre.

-L’Ajuntament ha posat en funcionament un servei d’atenció telefònica i telemàtica per oferir assessorament en matèria d’habitatge. També s’ha atès telefònicament empreses, treballadors i aturats.

-El Govern municipal ha acordat un nou calendari fiscal que endarrereix i amplia el termini de pagament de les taxes i tributs municipals.

-L’Ajuntament va comprar 10 ordinadors i va facilitar 11 connexions a Internet, i Creu Roja va cedir tauletes i material escolar perquè els 16 alumnes detectats a la vila que no tenien ni ordinador ni connexió a Internet poguessin seguir les activitats escolars.

-El 4 de maig es va posar en marxa el projecte XEL VIRTUAL (Xarxa Educativa Local) de manera telemàtica, un programa de caràcter preventiu que pretén millorar l’èxit escolar. El servei, ofert per la Fundació Pere Tarrés, té un cost de 15 € mensuals.

-Molins de Rei és un dels dotze municipis catalans de més de 10.000 habitants on més han empitjorat els índexs de segregació escolar. La Fundació Bofill, autora de l’estudi, alerta que la pandèmia augmentarà la segregació escolar.

-Pensant en la gent gran, l’Ajuntament ha posat en marxa un servei d’àpats a domicili. Més d’una quarantena de tècnics municipals han fet més d’11.000 trucades per oferir ajuda a gent gran que viu sola i que no gaudia fins ara del Servei d’Atenció Domiciliària ni teleassistència.

-Les zones blaves i taronges d’aparcament han estat gratuïtes entre el 16 de març i el 8 de juny.

-Fins a nou avís, els divendres al vespre, dissabtes i diumenges, tot el centre de la vila s’ha convertit en zona de vianants.

-La tasca voluntària de 41 persones ha permès confeccionar i repartir de forma gratuïta 3.500 mascaretes higièniques. L’Ajuntament ha aportat 700 € a l’empresa col·laboradora RobinHat, que ha estat la distribuïdora dels materials de confecció.

-L’Ajuntament ha activat un servei d’agents cívics per reforçar la conscienciació, prevenció i informació a comerços i vilatans.

-El 5 de maig es va posar en marxa el servei Respir per acompanyar menors amb discapacitat.

-El Consell d’Adolescents de Molins de Rei va reprendre l’activitat, de forma telemàtica el passat 21 de maig i el Consell d’Infants ho va fer el 29 de maig.

-Pensant en els infants que estaven en confinament, la Unió de Botiguers de Molins de Rei (Bot-Mol) i l’Ajuntament els van demanar que fessin dibuixos: uns, per penjar-los a les persianes dels establiments associats i els altres, juntament amb cartes i fotografies, per posar-los dins una càpsula del temps.

-Bars i restaurants tindran una bonificació del 75% en la taxa de terrasses del 2020.

-Bot-Mol, Ajuntament i Esquerra Republicana han fet diverses campanyes en format vídeo difós per les xarxes socials per fomentar la compra en establiments de la vila. Els restauradors han fet el mateix demanant que no ens oblidem dels bars i restaurants del municipi.

-El 2 de juny, el Bot-Mol va posar en marxa un nou servei: comerç a domicili. Es tracta de repartir, a tot el terme de Molins de Rei, les comandes que reben els establiments associats.

-L’Associació de Venedors del Mercat Municipal ha fet campanyes per atraure clients. Des de l’inici de la pandèmia molts establiments, de forma individual, s’han espavilat per seguir oferint servei als seus clients.

-Molins de Rei ha estat un dels municipis participants en “El Baix és Cultura”, el primer festival comarcal on-line que es va celebrar del 8 al 10 de maig amb més d’un centenar de propostes i una audiència propera a les 50.000 persones.

-Després d’unes setmanes tancades, la Deixalleria Municipal va tornar a l’activitat el 25 d’abril. Per fer ús del servei s’havia de demanar cita prèvia.

-L’Ajuntament ha senyalitzat l’espai públic per garantir les mesures de distanciament social necessàries per combatre la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

-El Servei Local de Català ha seguit impulsant les parelles lingüístiques, però en aquest cas de forma virtual.

-L’Escola de Música Julià Canals ofereix formació telemàtica al seu alumnat.

-Ràdio Molins de Rei ha participat a la campanya #TreuLaRadioAlBalco. L’emissora local ha estat tancada als col·laboradors.

-Diferents indrets de la vila han aparegut plens de brutícia (guants de plàstic, mascaretes o efectes del botellón), sobretot a causa de l’incivisme de la gent i, en alguns casos, per la deixadesa de determinats establiments comercials.

-Renfe ha millorat la senyalització d’encaminament a 39 estacions de Rodalies de Barcelona, entre les quals la de Molins de Rei.

-Alguns clubs esportius que s’han vist obligats a paralitzar la seva activitat podrien tenir dificultats per continuar.

-S’han cancel·lat les colònies d’infants sahrauís.

-El Club Mots i Més ha organitzat una lliga en línia d’Scrabble confinada.

-Personal del CAP (ambulatori) ha elaborat vídeos amb consells de salut.

-Agents rurals van abatre, el 28 d’abril, un porc senglar que estava desorientat en el nucli urbà, entre els barris de les Conserves i Riera Bonet. Altres vegades ja s’havien vist exemplars d’aquesta espècie pel municipi. L’ADF Puigmadrona-Olorda ha hagut d’atendre diversos accidents en els quals s’hi ha vist implicat aquest tipus d’animal.

-En el mes d’abril, i com es fa cada primavera i estiu, es van iniciar les campanyes per controlar mosquits, coloms i plagues.

-Mémora, l’empresa que gestiona el tanatori de la vila, ofereix un servei gratuït d’acompanyament al dol.

-Els investigadors molinencs Pilar Marco, Martí Català i Emma Padilla han difós i aportat els seus coneixements per combatre la pandèmia; les doctores Meritxell Obradors i Helena Castillo, i l’infermer Oriol Sabaté han donat testimoni des de primera línia dels centres de salut. Ells són un petit exemple dels molts vilatans que aquests dies s’han deixat la pell i s’han jugat la vida per poder ajudar a curar les persones afectades per la COVID-19.

-El molinenc Pep Salas és un dels 30 experts que el Govern de la Generalitat ha mobilitzat per fer l’estratègia postcoronavirus.

-A través de les ones de Ràdio Molins de Rei, i en col·laboració amb El Llaç, molinencs que viuen fora de la vila han aportat el seu testimoni de com passaven el confinament en els seus llocs de residència.

-La impremta on-line Exaprint, amb seu a Molins de Rei, ha desenvolupat una mascareta de paper d’un sol ús adaptada a les necessitats de protecció individual. N’ha fet 50.000 i les ha repartides gratuïtament a diferents institucions.

-Un centenar de treballadors afectats pel tancament de les factories que l’empresa Nissan té a Catalunya es van manifestar el passat 29 de  maig davant el concessionari que la marca té a la vila.

El Llaç 563-564 Febrer-Juny 2020_Text: Josep Ferrer

Fotografies: Vicenç Joan Camps, Jordi Turró,  i cedides per l’Ajuntament, Creu  Roja, Bot-Mol i Proteccio  Civil