triobonaweb

El passat 9 de març es van complir cinc anys del traspàs del Dr. Canals. Un dimecres al vespre de l’any 2016, en Josep Canals, aleshores director del Centre Mèdic Molins, va patir un atac de cor mentre passejava en bicicleta pels camins de La Rierada, on vivia. Els equips de rescat van trobar el seu cos sense vida a la matinada de l’endemà en un camí molt a prop de casa seva.

En motiu d’aquesta efemèride, el saxofonista molinenc, i amic d’en Josep, Miquel Bofill, ha volgut retre un homenatge a la memòria de l’estimat doctor i amic, per recordar aquell qui va oferir serveis de medicina a moltes persones de la vila –grans i joves- amb gran saviesa, sensibilitat i esperit de servei.

El concert homenatge, amb el títol “Pensant en tu. Josep Canals Sabaté 1957-2016”, es va celebrar el dissabte 27 de març a les set de la tarda al Pati de ca n’Ametller. Es molt d’agrair la sensibilitat del govern municipal per fer possible la celebració d’un acte com aquest. Malauradament, l’alcalde de la vila, Xavi Paz, no va poder inaugurar l’acte d’homenatge ja que es trobava guardant quarantena. Ho va fer, en el seu nom, la regidora de cultura Ainoa García, qui va destacar la humanitat del doctor i va expressar l’agraïment d’en Xavi cap en Josep per les atencions que va dedicar al seu pare, i a la seva família, en el moment de la seva mort. Una dedicació als malalts i als seus familiars que en Josep va exercir com a professional durant tota la seva carrera de metge amb una especial generositat.

“Tracta a les persones com si fossin la seva millor versió”, deia la Clara -una de les tres filles del Josep junt amb la Irena i la Teresa-, citant un consell del seu pare durant la presentació de l’acte. I afegia “…el movien les persones, el commovien les seves històries, els seus dolors… era un persona disponible i propera, sempre hi era, sempre agafava el telèfon… un amic explicava que quan el seu avi estava morint-se, cada cop que venia a visitar-lo el Dr.Canals i li sentia la veu, tornava a revifar… deia que la vida és una broma, referint-se a que hem de destriar el gra de la palla, saber veure l’important, i de la resta preocupar-se’n el just.”

El concert, que es va dur a terme respectant les estrictes normes de seguretat imposades a causa de la pandèmia, va tenir una gran afluència de públic, encara que més nombrós hauria estat si no fos per la limitació d’aforament que es va haver de respectar.  El programa va consistir en una primera part interpretant una obra clàssica a duo per a clavecí i saxofon, va continuar amb un trio instrumental –saxofon, piano i contrabaix- per executar tres tangos simfònics d’Astor Piazzolla i, finalment, es va incorporar la bateria al conjunt per interpretar unes peces especialment dedicades al Josep Canals, peces que formaven part del seu repertori amb la guitarra i de la banda sonora de la època en que va viure, d’autors com Lucio Dalla, Aute, Serrat, Llach, Aretha Franklin, Jethro Tull i Nino Bravo. El virtuosisme d’en Miquel Bofill amb els diferents tipus de saxofon i l’excel·lència de la resta d’intèrprets va fer vibrar al públic que va gaudir d’un afectuós i sentit homenatge a un metge molinenc molt estimat per tots els vilatans.

Romà Català

Fotografies cedides per l’Ajuntament – Dan Costa

20210327_dan_costa_concert_josep_canals_003
Ainoa García
20210327_dan_costa_concert_josep_canals_005
Clara Canals Soler
20210327_dan_costa_concert_josep_canals_009
Miquel Bofill
Foto 5 Cedida per Jesús Jiménez
Cedida per Jesús Jiménez

Vídeo del concert realitzat per Molins TV