El PSC governarà l’Ajuntament després d’un Ple d’investidura en que tots els regidors van votar pel candidat del seu partit.

 El 26 de maig, el Partit Socialista de Catalunya (PSC), liderat per Xavi Paz, guanyava les eleccions municipals i aconseguia 7 regidors, el seu segon millor resultat de la història a la vila.

En aquests comicis, la participació va augmentar un 7% respecte a la convocatòria del 2015: dels 19.489 molinencs amb dret a vot, 13.788 el van exercir, és a dir, un 70,25% del cens electoral.

El PSC aconseguí llavors 4.077 vots,que es tradueixen en 7 regidors, dos més dels que tenia fins ara. Junts per Molins hereus de l’antiga Convergència ha perdut dos regidors, Esquerra Republicana (ERC) n’ha guanyat un, la CUP n’ha perdut un i Reviu Molins, Ciutadans i Molins Camina han mantingut la representació. El PP, Primàries Catalunya i el Moviment Quinze Arcades no van obtenir representació.

Després d’una campanya molt treballada per part de les deu candidatures que es presentaven en aquesta convocatòria, l’experiència de Xavi Paz es va acabar imposant per sobre de les candidatures del tripartit independentista que governava la vila des de l’octubre del 2017.

Sembla que les controvèrsies generades per la gestió del municipi durant l’últim any i mig i la dimissió de Casals cedint el relleu a Ramón Sánchez a tres mesos de les municipals han influït negativament en els resultats del seu partit.

Per contra, ERC, després d’una erràtica legislatura condicionada per problemes interns, donava la sorpresa i millorava notablement els seus resultats del 2015.

Molins Camina i Reviu Molins es quedaven igual, segurament perjudicats pel fet d’acudir per separat a la convocatòria electoral.

Cerca de pactes sense cap acord

 Cap partit va assolir la majoria absoluta, per la qual cosa era necessari teixir aliances. Hi havia dues possibilitats: que Junts per Molins o ERC ajudessin Paz a obtenir l’Alcaldia, o repetir el tripartit independentista, opció que va proposar ERC i reclamaven la Coordinadora Òmnium de Molins de Rei, la candidatura Molins per la República-Primàries Catalunya i l’Assemblea local de l’ANC, que en un comunicat recordava “el compromís de l’1 d’octubre: si treballem tots plegats, Guanyem! No oblidem tampoc la repressió de l’Estat espanyol que estem patint i el suport que rep de determinats partits polítics”.

La CUP va assegurar en campanya que no tornaria a pactar amb Junts per Molins, partit al qual qualifica de dreta liberal i, com a conseqüència d’aquest compromís electoral que dificultava molt la repetició del tripartit independentista, la CUP emetia un comunicat que anunciava: “les militants i simpatitzants de la CUP Molins hem decidit que la candidatura ha de quedar-se a l’oposició ja que la correlació de forces no permet el govern sobiranista i d’esquerres que crèiem necessari”

Paral·lelament, les formacions d’esquerra, Molins Camina Podem i Reviu Molins En Comú també decidien quedar-se a l’oposició i no investir cap candidat que no fos el de la seva llista.

Darrer intent per a fer possible un govern independentista

El passat 12 de juny, ERC emetia un comunicat en que demanava “aquest esforç que representa posar-se d’acord sense cap condició d’entrada, només amb la voluntat de satisfer les demandes dels independentistes, que han estat majoritaris a la vila” i anunciava: “Si finalment no és possible aquest acord de les forces independentistes de la vila, el nostre grup municipal estarà a l’oposició”.

La CUP responia amb una nova proposta: “hem emplaçat ERC i Junts per Molins a presentar-nos una proposta d’acord de govern entre les dues formacions que comptés amb el cap de llista d’ERC com a alcalde de la vila per als propers quatre anys” i hi afegien: “la CUP també ens comprometem a ser un suport actiu per al govern des de l’oposició per tal d’arribar a acords en els propers quatre anys que permetin desenvolupar el programa polític que defensem”.

Però els regidors de la CUP no van rebre cap resposta a una proposta que condicionava el seu suport a un govern sobiranista, format pels vuit regidors de Junts per Molins i ERC, al compliment del seu programa polític.

Finalment, Junts per Molins comunicava també la seva voluntat d’iniciar aquesta legislatura des de l’oposició i responien: “Junts per Molins no farem política des de la imposició de programes sinó des del consens de projectes”

L’Alcaldia, per a la llista més votada

Després que cap formació política no aconseguís constituir cap acord que permetés governar el municipi amb una majoria estable, en una sessió extraordinària del Ple de la Corporació, celebrada el dissabte 15 de juny a la Sala d’actes de la Biblioteca El Molí, Xavi Paz va ser escollit com a Alcalde de la vila només amb set vots: els dels regidors del seu partit. Els regidors de les altres candidatures votaren tots pel seu cap de llista, amb l’excepció de la candidata de Ciutadans que va emetre un vot en blanc.

Es previsible la fragilitat d’aquest nou govern en minoria, que estarà contínuament qüestionat per una àmplia oposició. Com que Xavi Paz i el seu equip no han assolit una majoria que garanteixi la governabilitat del municipi, s’enfrontaran a una legislatura en la qual hauran d’establir contínuament aliances puntuals per a dur a terme la seva acció de govern.

Esperem que la voluntat i responsabilitat conjunta de Govern i oposició permetin optimitzar la gestió dels serveis municipals i tirar endavant els projectes de futur de la vila.

El Llaç Nº 556 Juny 2019_Redacció