A Catalunya, Junts per Catalunya, candidatura encapçalada pel president Puigdemont, es va imposar a la coalició liderada per Oriol Junqueras i desplaçà Esquerra Republicana del primer lloc obtingut a la convocatòria del 2014. El PSC també ha millorat notablement els seus resultats, sobretot a l’àrea metropolitana.

A la nostra vila es van produir uns resultats molt similars a la resta de Catalunya, però amb una particularitat: si bé la llista del President Puigdemont també va guanyar, a Molins de Rei ho va fer amb menys avantatge sobre la llista de Junqueras que a la totalitat del territori català. També cal destacar que a la vila, els partits de la dreta espanyolista han obtingut un percentatge inferior de vots del que es va donar a la resta de Catalunya.

A Molins de Rei, l’independentisme va sumar el 54,47 %, mentre que a Catalunya va obtenir el 49,75% dels sufragis. ERC va assolir un 26,07% a la vila, un 5% més de vots que a la resta del Principat, on tan sols obtenia un 21,19%, resultat que els desplaçava al tercer lloc, per darrere de Junts per Catalunya (28,53%) i el PSC (22,13%). Ciutadans va ser la quarta força, amb un 8,63%, seguit de molt a prop per En Comú-Podem, amb el 8,44%, i el PP, amb un 5,17%. La ultradreta de Vox ha estat la setena força, amb un 1,99% dels vots.

Els dos líders de l’independentisme català, un a l’exili i l’altre a la presó, van obtenir els seus respectius escons al Parlament Europeu. Junts per Catalunya n’obtenia 2 i com que Junqueras es presentava en una coalició integrada per ERC, Bildu i BNG  en va aconseguir 3.

A Espanya, el PSOE guanyava les eleccions europees amb el 33% dels vots i el PP ha quedat en segon lloc, amb el 20%, per davant de Cs. Podem queda en cinquè lloc i Vox entra al Parlament Europeu amb 3 escons. Catalunya i el País Basc són les úniques comunitats en què no ha guanyat el PSOE a les europees.

El Llaç Nº556 Juny 2019_Redacció