Les xifres sobre la incidència de la COVID-19 a Molins de Rei continuen sent molt dolentes.

A les portes de Reis, darrera dada disponible, el risc de rebrot ha arribat al seu màxim des de l’inici de la pandèmia, en concret  1.266 punts quan el dia 27 de desembre era de 711. El risc de contagi, l’Rt, és de 2,07, és a dir que cada positiu pot arribar a contagiar a dues persones. El 27 de desembre l’Rt era d’1,94 i quatre dies abans d’1,45. Aquests dos darrers paràmetres són els que es fan servir per analitzar la incidència del Coronavirus a la població.

Entre el 30 de desembre i el 5 de gener s’havien fet 463 PCR i 181 TA (Test d’Antígens) amb un total de 81 positius entre totes dues proves. La mitjana d’edat dels positius era de 36,86 anys -el dia 27 de desembre la mitjana d’edat dels positius era de 46,43 anys-, amb un 56,79% de dones i un 43,21% d’homes. Hi havia cinc persones ingressades per COVID-19 en centres sanitaris i no s’havia produït cap defunció. Cal però, lamentar una nova defunció per aquesta malaltia produïda el 6 de gener amb la qual cosa el nombre de persones mortes a causa de la pandèmia, empadronades en el municipi, és de 43.

Contagis de nuclis familiars no convivents

L’alcalde de la vila, Xavi Paz reconeix que les xifres “no són bones com tampoc ho són les dels municipis del nostre entorn”. Els índexs de Molins de Rei són més elevats perquè continuen recollint la incidència del brot que hi va haver als pisos tutelats d’ACOSU, segons han comunicat les autoritats sanitàries a l’alcalde. “Els contagis que estem detectant ara són de nuclis familiars no convivents” relacionats amb les trobades de Nadal i Cap d’Any, explica Paz qui, tot i la gravetat, es mostra optimista en poder baixar la corba “perquè ja estem veient que hi ha una tendència a la baixa i a millorar la situació”, afirma.

1.247 positius des de l’inici de la pandèmia

El nombre de positius a Molins de Rei, des de l’inici de la pandèmia i fins al 8 de gener és de 1.247; 459 residents a la vila han hagut de ser ingressats a l’UCI (Unitat de Cures Intensives) i havien mort 43 persones empadronades en el municipi a causa de la COVID-19 i s’havien vacunat a 86 persones.

Es vacunen els residents i treballadors de la Llar d’Avis

El passat 8 de gener es van vacunar els 20 residents i 29 empleats de la Llar d’Avis Municipal Josep Mestre. Ha estat el primer indret de la vila on s’ha posat la vacuna. Els altres 37 vacunats de Molins de Rei podrien ser personal sanitari i molinencs residents en llars d’avis d’altres municipis.

Per Paz es tracta d’una “molt bona notícia perquè protegeix als residents i treballadors i tranquil·litza als familiars”. Per l’alcalde el fet que s’hagi pogut posar la vacuna, operació que s’haurà de repetir d’aquí a tres setmanes per subministrar la segona dosi, “vol dir que la nostra residència està neta de COVID-19 i això és molt important perquè estem veient com el virus està tornant a entrar a les residències”.

Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula multiplicant la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants els darrers catorze dies i la velocitat reproductiva del virus, la famosa R, que calcula el nombre d’infeccions que pot originar una persona contagiada amb coronavirus.

El resultat és una estimació de la incidència acumulada a dues setmanes vista: “El risc de rebrot és un indicador d’allò que passarà els catorze dies següents si tot continua igual; ens mostra en quina direcció anem”, explica a VilaWeb el molinenc Martí Català, enginyer físic del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC.

A Molins de Rei el càlcul es fa basant-se en un cens de població de 26.064 habitants. A hores d’ara la incidència acumulada a catorze dies és de 661,95 molt superior al registrat setmanes enrere.

Josep Ferrer

Les dades es poden consultar a:

https://dadescovid.cat/?tipus_territori=territori&id_html=up_1_5&tipus=municipi&codi=08123

https://dadescovid.cat/diari?tipus_territori=territori&tipus=municipi&id_html=up_1_5&codi=08123