L’Executiva Local d’ERC mostra el seu desacord amb la decisió del consistori al considerar que s’elimina la presumpció d’innocència

        El passat 18 de desembre, la regidora portaveu d’Esquerra Republicana (ERC) a l’Ajuntament de Molins de Rei, Sílvia Guillén, va denunciar, a través d’una entrevista a Ràdio Molins de Rei i d’un article d’opinió titulat “El malson d’una agressió masclista”, publicat en la darrera edició d’el Llaç i en el digital Viu Molins de Rei, que un company del seu partit havia comès una agressió masclista sobre la seva persona. Aquest article i l’entrevista van merèixer un ampli ressò mediàtic i van provocar una contundent resposta del Govern municipal, que va manifestar la seva solidaritat amb la presumpta agredida i va apartar cautelarment de les seves funcions el regidor d’ERC acusat de la presumpta agressió a la seva companya, fet que ha acabat provocant la seva dimissió.

 

Dels fets a la denúncia

        Els fets denunciats per la regidora republicana van passar a finals de març. Segons la versió de la Sílvia, un company de partit amb qui no es parlava per discrepàncies polítiques, la va agredir dins l’Ajuntament de Molins de Rei en presència de diversos testimonis.

        Aquest company, segons la portaveu d’ERC, li hauria demanat disculpes públicament en una Executiva Local del partit i ella les hauria acceptades. “Però vaig creure que  de totes maneres s’havia d’explicar”, afegeix en l’article. És llavors quan, assegura Guillén, tant l’home com el partit haurien creat “una nova versió” del cas: “va negar l’agressió masclista i va dir que era jo qui assetjava diversos companys”.
Guillén explica que el passat mes de juliol es va entrevistar amb un representant d’ERC del Baix Llobregat que, segons la regidora, li va dir que “els draps bruts es renten a casa i, si pot ser, en silenci”.
El passat mes de novembre, Guillén es va reunir amb un diputat de la formació republicana que,davant l’imminent ressò mediàtic que podria tenir aquest fet, li va assegurar que el cas es tractaria en una comissió interna que decidiria si hi va haver o no agressió i que, en cas que fos així, s’obriria un expedient informatiu al suposat agressor. També l’hauria advertit que si ella feia pública aquesta presumpta agressió, podria ser el mateix partit qui acabés denunciant-la a ella per calúmnies. Així doncs, ERC li hauria proposat “un pacte”: el silenci de Guillén a canvi d’una comissió interna que en tot cas podia acabar obrint un expedient intern a la persona que hauria comès la presumpta agressió masclista. No obstant això, ella no hauria acceptat aquesta opció i va decidir denunciar-ho.

        Guillén ha trigat nou mesos a fer públic el seu cas, esperant que el partit prengués alguna decisió. “Han considerat que era jo qui havia estat assetjant durant mesos la persona que m’ha agredit. Això és intolerable i no es pot permetre enlloc”, afirma en l’article.

        A les poques hores de ser publicat l’escrit, la secció local d’ERC a Molins de Rei va emetre un comunicat d’urgència: “La secció local, esgotades les seves vies per gestionar el conflicte, demana als òrgans nacionals que activin de manera immediata tots els protocols de mediació de què disposa, malgrat que aquesta havia estat una via permanentment oberta a la qual, fins ara, la regidora Silvia Guillén havia decidit lliurement no acollir-se.
Estem convençuts que en aquest marc les dues parts implicades podran defensar la seva versió dels fets i que els codis de conducta pioners de què ens hem dotat com a organització d’esquerres i feminista són la garantia per assolir una resolució justa i coherent amb el projecte polític que defensem. La Secció Local es compromet a acatar qualsevol resolució que sorgeixi d’aquests òrgans i les seves conseqüències”.

 

El Govern i l’oposició condemnen l’agressió

Totes les formacions polítiques del consistori s’han posicionat a favor d’“eradicar qualsevol mena de violència envers les dones” i han donat “tot el suport a la regidora Guillén per fer pública aquesta agressió masclista”.
Després de la publicació de la denúncia als mitjans locals, el Ple municipal va fer un comunicat amb el qual suspenia cautelarment de les seves funcions el regidor d’ERC: “Tenint en compte la gravetat dels fets exposats per la mateixa persona presumptament agredida i el coneixement que en tenim com a Govern municipal, volem exposar que: 1. donem ple suport a la nostra companya de govern Sílvia Guillén 2. l’Ajuntament, i el Govern municipal, s’ha manifestat reiteradament contra qualsevol agressió o conducta masclista i treballa permanentment per evitar-les. En aquests moments ens refermem absolutamen en aquest compromís. Atès que la regidora denunciant no gaudeix del clima de confiança i tranquil·litat necessari en el govern, s’ha activat el protocol municipal d’assetjament per motius de gènere i s’han iniciat els tràmits per suspendre les funcions d’un regidor de forma cautelar”.

        El regidor va ser rellevat de les regidories d’Educació i Infància i Joventut i exclòs de l’equip de govern, encara que conservava la seva acta de regidor, acta a la qual va renunciar i que va fer efectiva en el ple extraordinari del mes de gener. ERC deixa de tenir representació com a tal al Govern municipal, ja que els dos regidors que hi continuen i que van entrar a l’Ajuntament amb ERC, Marc Rebulà i Sílvia Guillén, han sortit del partit.

 

Suport i solidaritat de totes les formacions polítiques

        Sílvia Guillén ha rebut múltiples mostres de suport i solidaritat des de dins i des de fora del municipi.

       Junts per Molins ha comunicat: “Hem respectat en tot moment la voluntat de la nostra companya, tant pel que fa a la gestió de la situació viscuda com pels procediments a seguir. Treballem per acabar amb la invisibilitat d’aquestes conductes. Només denunciant-les, podem combatre-les”.

       L’altra formació que forma part del Govern municipal a Molins de Rei, la CUP, ha fet saber que “Com a CUP instem la Secció Local d’ERC que demani al regidor la seva dimissió com a càrrec electe. Entenem que totes aquestes mesures que s’estan aplicant contribueixen també a marcar precedents perquè aquests fets no es repeteixin ni a la nostra vila ni enlloc”.

       D’altra banda, des de l’oposició també s’ha donat suport a Guillén. Iniciativa per Molins de Rei diu en un comunicat que “quan es produeixen fets com els que relata la regidora Sílvia Guillen, mostrem la nostra preocupació i desitgem que els partits polítics i els seus militants incorporin nous valors i noves pautes de comportament”.

      Guillén també ha rebut mostres de solidaritat del PSC de Molins de Rei “Que mai ningú et faci callar. Vergonya és el que sento de compartir la sala de plens amb un home que agredeix la seva companya”, ha expressat una regidora a les xarxes socials.

       El grup de dones Les Heures també ha mostrat el seu suport a la regidora. “Els fets s’emmarquen en una relació desigual de gènere, en la qual s’inverteixen els rols entre víctima i botxí”. I manifesten que no s’haurien de permetre “aquestes relacions patriarcals”.

 

La resposta de la Secció Local d’ERC

L’Executiva d’ERC Molins de Rei ha respost a la suspensió del seu regidor per mitjà d’una nota de premsa amb la qual mostra el seu desacord amb la decisió presa per part del Govern de cessar de forma cautelar el regidor d’ERC Eduard Suàrez i indica que “s’elimina la presumpció d’innocència a la qual es pot adherir tot ésser humà davant d’una denúncia tan greu com la d’una presumpta agressió masclista”.

D’altra banda, l’exregidor d’ERC, Marc Rebulà, ha donat el seu suport a Guillén al signar, juntament amb altres militants i exmilitants d’ERC, un manifest de suport a la seva companya que acaba dient: “Volem ser coherents amb els nostres principis, amb la ideologia que ens guia. No volem que la nostra visió feminista sigui només una etiqueta políticament correcta. Volem viure d’acord amb el que pensem i condemnar qualsevol agressió, evitar que ningú intenti mai culpabilitzar la víctima, aïllar-la, fer-la sentir responsable del seu propi patiment, ni invisibilitzar-la per protegir l’agressor. Per tot plegat, Sílvia, volem dir-ho alt i clar, volem que tothom ho sàpiga: ens tens al teu costat”.

 

Un altre relat

En un article d’opinió publicat al digital Viu Molins de Rei, el regidor cessat dona una versió completament diferent dels fets denunciats. L’acusat lamenta haver perdut la presumpció d’innocència. A continuació reproduïm els fragments que ens han semblat més significatius:
“No sóc un agressor. Davant les falses acusacions, em veig amb la necessitat d’explicar la veritat (…) Vaig entrar al vestíbul darrere d’ella i li vaig dir de parlar, ella se’n anava. La vaig agafar pel braç i li vaig dir “hem de parlar, així no podem anar, m’has d’escoltar”. Ella es va desprendre del braç dient “a mi no m’agafis, deixa’m anar” i va marxar.

No em costa reconèixer els meus errors, però no reconeixeré mai un fet que no he comès, (…) per mi va ser un fet més en la difícil i angoixant relació personal amb aquesta companya.

Aleshores, enmig de les primàries del partit del mes de juny, apareix un nou relat dels fets del març, un relat molt més greu i colpidor: agressió amb múltiples versions, que se la va agafar dels dos braços, del coll, se la va sacsejar, se la va arraconar contra la paret.

Al juliol tornem a parlar dels fets ocorreguts el dia 23 de març, repeteixo les disculpes per agafar del braç, però aquesta ocasió se’ns diu que la vaig agafar dels dos braços i la vaig immobilitzar, cosa que evidentment nego, perquè no va ser així. S’acorda entre totes les parts que ens donarem un espai de vacances per estar tranquils i superar aquest i altres incidents, fruit de les discrepàncies polítiques.

Però no acaba sent així i l’última setmana de juliol, en la reunió de Govern municipal, la regidora explica una versió dels incidents com si hi hagués hagut una agressió sexista i que el partit no l’hagués recolzat.

Em sap particularment greu el fet que s’usi l’expressió “agressió masclista” perquè és tramposa i perversa. La lluita feminista és massa important com per utilitzar-la d’aquesta manera”.

Que el lector en tregui les seves pròpies conclusions.

Redacció_el llaç nº 551