llibremart´web

“Presos sense delicte”, el tercer llibre de Xavier Martí, explica la història del santsenc Josep Colet Alquézar i de milers de persones que van patir l’horror del feixisme a l’Estat espanyol i a Europa.

Segons explica el mateix autor “aquesta és la història de l’exili republicà i de la passivitat de les democràcies occidentals davant l’ascens de Mussolini, Franco i Hitler”.

Auschwitz o Mauthausen són noms que ja formen part de la cultura general de moltes persones. Altres camps de treballs forçats o de concentració creats pels nacionalsocialistes alemanys abans i durant la Segona Guerra Mundial no són tan coneguts. És el cas dels campaments de l’horror de les illes de Jersey, Guernsey i Alderney, on va ser deportat com a treballador esclau el barceloní Josep Colet Alquézar i centenars de republicans de l’Estat espanyol i milers de ciutadans d’altres països del continent europeu.

Martí indica que el seu llibre, a tall de conclusió, “també posa sobre la taula un debat rellevant: quin ha estat el tracte que han rebut per part dels governs locals, autonòmics i estatals les persones represaliades a casa nostra, víctimes del feixisme espanyol i del nazisme alemany?”.

“Presos sense delicte” es pot comprar a Llibreria Barba.

Redacció