rehabpalauweb

La rehabilitació d'aquest patrimoni arquitectònic representarà una gran aportació cultural i turística per a la vila

En el ple celebrat el 5 de novembre del 2020, l’ajuntament de la vila va donar el primer pas per fer realitat el projecte de rehabilitació i recuperació del Palau Requesens aprovant l’expedient de contractació d’aquesta obra.

La rapidesa amb què el govern local ha accelerat l’aprovació d’aquest assumpte és perquè els fons FEDER de la Unió Europea –que cofinancen el projecte– obliguen al compliment escrupolós dels terminis previstos, posant com a condició que un 70% del projecte sigui executat el novembre del 2022.

Els responsables del govern municipal van organitzar una conferència oberta al públic, prèvia inscripció, que es va dur a terme el passat 22 de desembre a La Gòtica amb l’objectiu de donar a conèixer als vilatans aquest nou projecte de recuperació patrimonial i dinamització cultural.

A l’acte de presentació hi van assistir una vintena de molinencs i molinenques interessats en el projecte. Durant la conferència, els responsables municipals van exposar la seva pretensió de reconvertir en equipament cultural un edifici emblemàtic de gran valor patrimonial situat al centre neuràlgic de la vila. Un projecte que vol incrementar el valor turístic i cultural de Molins de Rei i contribuir a la revitalització econòmica del seu entorn.

En el col·loqui posterior a la presentació, l’interès del públic es va centrar en aspectes com l’accessibilitat, l’estalvi energètic, la façana, les restes arqueològiques de la capella i les activitats del futur Centre d’Art i Cultura del Renaixement que s’allotjarà a l’edifici rehabilitat.

Molins de Rei esdevindrà un dels referents museístics del renaixement català

Segons els responsables del govern municipal, la rehabilitació d’aquest edifici històric és un dels grans projectes de l’actual període legislatiu i té com a objectiu potenciar el patrimoni, invertir en cultura i projectar turísticament la vila de Molins de Rei arreu de Catalunya. A més, consideren que la rehabilitació del Palau Requesens pot constituir un factor que afavoreixi la recuperació econòmica de la vila després dels estralls provocats per la pandèmia.

Comptant amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya, aquesta rehabilitació arquitectònica del Palau Requesens permetrà encabir a l’edifici un Centre d’Art i Cultura del Renaixement, un espai cultural que situarà Molins de Rei com un dels referents del renaixement a Catalunya i a la península. “No hi ha cap altre centre d’aquestes característiques dedicat al renaixement català. El més proper que hi ha són les jornades festives del renaixement a la ciutat de Tortosa” explicava l’alcalde, Xavi Paz.

La recuperació de l’edifici permetrà exposar-hi obres artístiques i generar pensament en l’entorn del renaixement i, alhora, haurà de permetre les visites del públic a la part arqueològica original del Palau.

El finançament del projecte

El pressupost per a aquesta reforma arquitectònica és de 3.007.992,49 €. Per fer realitat l’execució de l’obra, l’ajuntament compta amb 2,4 milions d’euros de finançament extern. Els fons FEDER de la Unió Europea, aprovats l’any 2019, aportaran 900.000 euros i el Ministerio de Fomento donarà suport al projecte amb una ajuda econòmica d’1’5 milions d’euros. L’aportació del Ministerio de Fomento va a càrrec del programa “1,5% CULTURAL” i es tracta de la subvenció més gran de la convocatòria 2020 d’aquest programa, a Catalunya.

La reforma del Palau

A la planta baixa del Palau Requesens s’ubicarà la recepció, un punt d’atenció turística, i també s’utilitzarà parcialment com un espai museístic en què es pretén mostrar com era el Palau. Es milloraran les instal·lacions de La Gòtica, la qual mantindrà el seu ús polivalent i es podrà fer servir com a sala independent o com a espai destinat a dur a terme activitats relacionades amb el renaixement.

Les plantes superiors seran espais expositius però amb capacitat per allotjar diferents activitats culturals. La zona pròxima al carrer Major es destinarà a espai tècnic, accés de servei i zona d’emmagatzematge.

La planta coberta es destinarà a les instal·lacions, modificant-ne l’alçada per evitar molèsties a les edificacions veïnes i reduir l’impacte (acústic i visual) dels aparells de climatització. Incorporarà captadors fotovoltaics per millorar el balanç energètic de l’edifici.

El projecte arquitectònic ha estat redactat per un equip tècnic de l’àrea metropolitana, amb l’arquitecta Marina Salvador al capdavant. Les obres tindran un termini d’execució de catorze mesos i un àmbit d’actuació de 1.228,59 metres quadrats. Està previst que s’iniciïn el darrer trimestre de 2021 i acabin a finals de 2022.

Romà Català

Palau Requesense Conferència Palau CEDIDA AJUNTAMENT DAN COSTA (2)
Conferència Palau - Cedida Ajuntament - Dan Costa
Palau Requesense Conferència Palau CEDIDA AJUNTAMENT DAN COSTA (1)
Conferència Palau - Cedida Ajuntament - Dan Costa
Palau Requesense Conferència Palau CEDIDA AJUNTAMENT DAN COSTA (3)
Conferència Palau - Cedida Ajuntament - Dan Costa
Palau Requesens-rehabilitació (1)
Rehabilitació Palau

Exposició del projecte a La Gòtica

Durant els caps del passat mes de desembre s’ha pogut visitar de forma gratuïta a La Gòtica una exposició per contextualitzar el projecte i explicar als vilatans l’origen, les actuacions futures per rehabilitar l’espai i el valor afegit que suposa per a Molins de Rei aquest centre d’interpretació de l’època del renaixement.

L’exposició constava de quatre plafons que recollien quatre aspectes del Palau Requesens: l’ahir, l’avui, el demà i els valors del Palau.
El primer plafó, “Ahir. El Palau Requesens a través del temps”, explicava l’origen del Palau, la importància de la família Requesens i les estades de l’emperador Carles V a Molins de Rei.

Al segon plafó, “Avui. Un espai en evolució”, s’hi explicava l’arquitectura del Palau i els diferents usos que actualment té una petita part del Palau a rehabilitar.
“Demà. La consolidació d’un projecte únic” conforma el tercer apartat de l’exposició, en el qual es parlava dels objectius del projecte arquitectònic. S’hi exposava que es tracta d’una important actuació de recuperació patrimonial d’un edifici històric i que aquest edifici serà la seu del Centre d’Art i Cultura del Renaixement.

L’últim plafó, “Sempre. Un patrimoni per a tots i totes, un punt de referència”, mostrava els valors que perduraran per sempre a la nostra vila i que impregnen tot el projecte: consolidació, cultura, economia, futur, identitat, qualitat, patrimoni i projecció.

R.C.

Palau Requesens exposicio CEDIDA AJUNTAMENT DAN COSTA (2)
Exposició Palau – Cedida Ajuntament – Dan Costa
Palau Requesens exposicio CEDIDA AJUNTAMENT DAN COSTA (1)
Exposició Palau – Cedida Ajuntament – Dan Costa

El programa del “1,5% CULTURAL”

El programa del “1,5% CULTURAL” del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (MITMA) neix de la llei de Patrimoni Històric, la qual estableix l’obligació de destinar en els contractes d’obra pública una partida de l’1,5% a treballs de conservació del Patrimoni Històric espanyol, amb preferència al municipi de la mateixa obra o en el seu entorn immediat. La Comissió Mixta de l’1,5% Cultural ha emès la resolució provisional que preveu un seguit de subvencions per a tota Espanya de recuperació i posada en valor del patrimoni històric. Entre aquestes propostes es troba Molins de Rei i el projecte de recuperació i restauració del Palau Requesens.

La inversió total prevista a Catalunya per a cofinançar vint-i-cinc actuacions, desenvolupades per entitats i administracions, incloent-hi les aportacions de l’estat, és de 23,58 milions d’euros. D’aquesta xifra, Molins de Rei rebrà 1,5 milions, el 50% del pressupost total del projecte arquitectònic de recuperació i restauració Palau Requesens.

R.C.