Un projecte de futur per a la vila

La reforma del Palau Requesens, recentment impulsada pel govern municipal amb la voluntat d’aprofitar les subvencions europees i de l’Estat espanyol adjudicades per dur a terme la rehabilitació d’aquest edifici renaixentista situat al centre històric de la vila i reconvertir-lo en equipament cultural, ha provocat certes objeccions d’alguns partits de l’oposició del municipi, com no podia ser d’una altra manera, en una època en què es tendeix, en general, a la intensificació de les rivalitats polítiques a tots nivells. Algunes formacions creuen que ara no és el moment d’afrontar la despesa que suposarà l’execució de les obres de reforma i el posterior manteniment d’un projecte cultural que consideren que es podria ajornar. Consideren més prioritari destinar la inversió que comporta aquesta rehabilitació a auxiliar els ciutadans afectats per la crisi que ha provocat la pandèmia, i que la iniciativa pot condicionar els futurs pressupostos municipals, obligant a deixar de fer altres intervencions més necessàries pel municipi, com ara les millores al pavelló o a l’edifici de l’antic CAP.

Els responsables del govern municipal defensen que la intervenció al Palau es faci aquest any per no deixar passar l’oportunitat de rebre l’important aportació d’un milió d’euros dels fons europeus i d’un milió i mig d’euros per part del govern de l’Estat destinats exclusivament a rehabilitar l’edifici, adduint que, si ara es deixa escapar aquesta oportunitat, no hi ha garanties que en un futur es puguin reactivar aquestes subvencions.

Mentre les formacions polítiques favorables al projecte –els partits de govern més la CUP- consideren que aquest és un projecte cultural i museístic molt interessant, els que s’hi oposen li resten importància dient que a Catalunya ja hi ha un altre equipament dedicat al Renaixement a la ciutat de Tortosa, i, per això, proposen ajornar l’execució d’aquesta obra perquè, diuen, la situació econòmica sorgida arrel de la pandèmia obliga a replantejar-se les despeses programades abans de la crisi.

Des d’El Llaç valorem positivament que la vila pugui disposar d’un nou equipament catalitzador d’energies culturals i socials que, a més, pot atraure visitants forasters, amb la conseqüent aportació econòmica que això pot comportar per a la vila. Creiem que seria un error deixar escapar l’oportunitat que brinda l’accés a unes subvencions externes per a un projecte que en un futur proper pot aportar molts més beneficis al municipi que la despesa que ara pot suposar per les arques municipals. La crisi actual provocada per la pandèmia no ens ha de fer perdre la il·lusió per endegar nous projectes i cal valorar que la inversió en cultura i patrimoni pot ser  una aposta per la represa de la normalitat i recuperació post pandèmia.

Farem Fira?

La implantació de les noves tecnologies i les circumstàncies extraordinàries de tota mena que ens toca viure en la nostra societat, com és el cas ara de la pandèmia, potser ens obligaran a redefinir algunes paraules del diccionari, o, si més no, a ampliar-ne els conceptes.

La primera accepció de Fira en el diccionari de l’IEC diu “concurrència en un temps i en un lloc determinats de venedors amb llur mercaderia i compradors”. Totes les altres accepcions donen a entendre clarament que el fet consubstancial d’una fira és la presència de l’element humà per portar a terme intercanvis, essencialment comercials, però també socials i d’oci.

En aquest sentit, tindrem Fira de la Candelera aquest any? És clar que no. Les limitacions imposades per fer front a la COVID-19 fan del tot inviable celebrar la Fira com s’ha fet sempre. Però tindrem Fira. Els organitzadors, tot i que en algun moment van considerar la possibilitat d’anul·lar-la, han optat, com s’ha fet en altres casos, per programar una alternativa virtual que permetrà constatar que enguany s’ha celebrat la cent-setantena edició.

La web www.candelera.cat substituirà els carrers i places de la vila per conduir-nos als diferents expositors, espais i actes (alguns dels quals seran excepcionalment presencials, respectant les recomanacions vigents) que tindran lloc entre els dies 29 de gener i 7 de febrer. Com es va dir en la roda de premsa de presentació, la d’aquest any serà una Fira de Molins de Rei per a Molins de Rei, ateses les restriccions de mobilitat imposades, la qual cosa, consideracions de caràcter sentimental al marge, suposarà també una altra bona clatellada econòmica per a la vila i per a determinats sectors del comerç local.

Tot i que el format virtual, és probable que vagi fent forat en les pròximes edicions, és d’esperar també que, ja en la de l’any que ve, es pugui recuperar plenament la flaire i el bullici de la Fira en els nostres carrers.