omiumweb

Comunicat d’Òmnium Cultural Molins de Rei

Divendres 16 d’abril a les 7 de la tarda, malgrat la pluja, una seixantena de persones es van concentrar a la plaça 1 d’Octubre de la nostra vila a favor dels presos polítics i exiliats. Aquest cop van desplegar una pancarta gegant de 20 x 11 metres amb el mot “amnistia” de color vermell i, sota, la frase “fem-nos lliures”. És el lema de la campanya actual d’Òmnium Cultural amb el qual es demana l’amnistia i que ja ha recollit més de 240.000 signatures arreu del país perquè la Llei d’Amnistia s’aprovi al Congrés dels Diputats i es posi fi a la repressió. L’entitat vol fer possible que el clam transversal per l’amnistia i l’autodeterminació arribi amb tota la força a Madrid. Òmnium Cultural considera que l’amnistia és l’única solució col·lectiva que pot beneficiar les persones represaliades condemnades per l’Estat espanyol: presos polítics, exiliats i persones actualment investigades.

Teresa Llopart, coordinadora d’Òmnium Cultural Molins de Rei, va llegir la darrera carta de Jordi Cuixart, qui justament aquell dia feia tres anys i mig que, juntament amb Jordi Sànchez, president de l’ANC, va ingressar a la presó. “Vull que la gent estigui emprenyada, però no desesperançada. Emprenyada sí, però disposada a revoltar-se”, així va iniciar la lectura de la carta que Jordi Cuixart va enviar als socis de la seva entitat. Són, però, paraules d’Arcadi Oliveres i que han representat un record al recentment desaparegut economista i activista català. En boca de Llopart, Cuixart ha insistit que “presó i exili són dues cares de la mateixa moneda; per això, el sobiranisme ha de romandre unit i mobilitzat pel dret a l’autodeterminació, l’amnistia i la República, per no malbaratar el resultat del 14-F i aprofitar les victòries des de tots els fronts de lluita.”

A tocar de la Diada de Sant Jordi es va fer també una crida d’emergència a les administracions per exigir de manera immediata l’entrada en funcionament del salconduit cultural. “Les conseqüències dramàtiques que viu el sector estan afectant de manera irreversible tota una generació de creadors, artistes i pensadors d’arreu dels Països Catalans”, afirma Cuixart.

L’acte es va aprofitar per recollir més signatures a favor de l’amnistia i  es va clausurar amb el cant dels Segadors i l’habitual “visca Catalunya lliure”.

Montserrat Forcada i Cot

Fotografies: @jordicosta1425