Fa unes setmanes es van obrir al públic les primeres dependències del que serà el nou Museu Municipal de Molins de Rei a l’edifici de Ca n’Ametller. El nou espai obrirà les portes al públic tots els caps de setmana i no comportarà, de moment, el tancament de l’antic Museu, on encara es conserven moltes peces que la gent podrà veure un diumenge de cada mes.

La inauguració de les noves dependències estava prevista per a la Festa Major de 2017, però no va poder ser efectiva fins al passat mes de maig a causa de diversos entrebancs en el desenvolupament de les obres que han dificultat el compliment dels terminis d’execució i han comportat un encariment del pressupost inicial. L’Ajuntament ha hagut d’assumir la diferència en excedir-se de la dotació que la  Diputació de Barcelona havia destinat per al finançament d’aquestes obres.

El Museu Municipal de Molins de Rei és un museu d’història local que des del 1968 estava ubicat als baixos d’un edifici del carrer Pintor Fortuny. Des del 1984 existia la voluntat d’efectuar el trasllat a Ca n’Ametller, però fins ara no s’ha dut a terme.

El nou Museu de Ca n’Ametller ocupa l’antiga sala d’exposicions de la planta baixa, que acull la sala d’exposicions temporal, a la qual s’accedeix des de la plaça de l’Ajuntament i unes noves dependències al primer pis on hi trobarem la nova sala d’exposicions permanent i unes sales annexes destinades a conferències, activitats i biblioteca. Aquest nou espai es preveu ampliar-lo més endavant a la segona planta de l’edifici.

A la primera planta hi podem visitar l’exposició anomenada “Molins de Rei, cruïlla de camins”, una col·lecció de peces històriques del museu donades per particulars o procedents de diverses prospeccions arqueològiques. Cal destacar l’excel·lent il·luminació i distribució del nou espai, a més de l’acurada presentació i documentació dels objectes exposats, que és el que dona un valor afegit al catàleg d’un museu. Aquest nou museu representa un gran salt qualitatiu respecte de l’antic, el qual, a causa de la precarietat de l’espai, donava una impressió d’objectes apilats sense un criteri expositiu, pel que volem felicitar la tasca dels responsables del nou espai per la informació amb que es reforça la presentació de tots els elements de la mostra, complementada amb uns plafons explicatius que ens acosten a la cronologia històrica de la nostra vila.

Aquesta mostra de la història molinenca es combina en el mateix espai amb una magnífica exposició monogràfica del pintor molinenc Miquel Carbonell i Selva, integrada pels quadres cedits pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i la col·lecció ja existent al municipi. Aquesta nova sala constitueix la primera fase del que haurà de ser el futur Museu Municipal de Molins de Rei, situat íntegrament a Ca n’Ametller, però per a això encara no hi ha data.

Esperem que ben aviat es faci realitat el desig de molts molinencs de  gaudir d’un Museu Municipal unificat en una sola dependència on els vilatans puguin observar les empremtes de la nostra història i cultura, i que, a més, contingui un espai dedicat a l’exposició d’obres d’artistes molinencs i de tot arreu.

El llaç 545 Juny 2018- EDITORIAL