Nota de premsa de l’Ajuntament de Molins de Rei

El pressupost municipal del 2020 per a Molins de Rei supera els 32 milions d’euros, amb un creixement de dos milions d’euros respecte als comptes del 2019

El Ple municipal de Molins de Rei, en la seva sessió ordinària del 25 de juny, va donar llum verd als pressupostos per a l’any 2020 i a la incorporació de prop d’1M€ del romanent dels anys anteriors amb els vots a favor de l’equip de govern PSC-CP i JuntsxMolins.

Enguany, el primer pressupost del mandat 2019-2023 de l’Ajuntament de Molins de Rei, ascendeix als 32.689.959,01 € –un7,7% més que l’any 2019– i la seva execució tindrà un marcat accent social a causa de la pandèmia i la crisi derivada de la COVID-19. El regidor d’Hisenda i Finances, Jordi Enseñat, destaca que “el percentatge on destinem un nombre més elevat de recursos, representa el 24,7% del total i són uns 7,7 M€, que estaran destinats a les persones”. Alhora, el regidor també ha destacat l’augment econòmic d’un 7,7% de les polítiques d’habitatge o la creació de dues noves regidories: la de la lluita contra el canvi climàtic i la de tecnologia 4.0.

Alhora, el pressupost inclou la creació de tres noves línies d’ajuts -com a conseqüència de la COVID-19-  en matèria d’habitatge, economia verda i per a la reactivació econòmica adreçada a autònoms, microempreses i centres especials de treball, per un import total de 300.000€. Tanmateix, cal destacar la creació de l’oficina municipal COVID-19 – per una partida de 70.000€- amb la contractació de quatre professionals per a la  gestió i informació  a la ciutadania dels ajuts COVID-19 o els 85.000€ destinats a la compra de material de protecció de la COVID-19.

Les prioritats, així com els compromisos, valors i defensa de les polítiques públiques ideades i  marcades per l’equip de govern municipal en aquest pressupost, són primer les persones, amb uns pressupostos socials i de reactivació econòmica dels sectors econòmics de la vila més afectats per la crisi. Tanmateix, els pressupostos també posen l’accent en la seguretat ciutadana, la neteja i el manteniment de la via pública, l’educació i l’atenció a les persones. L’alcalde, Xavi Paz, ha assenyalat que és “un pressupost pensat per a la reactivació econòmica i la protecció de tots els molinencs i les molinenques. Perquè ningú quedi enrere en l’època que ens ha tocat viure”.

L’oportunitat d’adaptació d’aquest pressupost, de caràcter excepcional, al moment actual ha permès contemplar més ingressos –amb la utilització del superàvit de les arques municipals– i tot gràcies a la bona feina i deures ben fets d’exercicis pressupostaris anteriors. El primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha constatat “que és un pressupost que neix de la prudència i es tracta d’un pressupost únic, excepcional i amb plenes garanties perquè Molins de Rei té un Ajuntament sanejat que es pot permetre un pressupost social i de reactivació”.

DESPESES

L’Ajuntament de Molins de Rei i els seus pressupostos inclouen un romanent de tresoreria extraordinari de 2,3 M€ que permet dotar econòmicament el desenvolupament de polítiques públiques dirigies a donar resposta a la crisi de la COVID-19, com són els 100.000 € destinats al pla de xoc per atendre els col·lectius més vulnerables; els més de 90.000 € per a la compra de material de protecció per als serveis essencials de l’Ajuntament, i 70.000 € destinats a reforçar el personal de la Llar d’Avis Municipal i el sosteniment de les llars municipals,

Alhora, els pressupostos recullen propostes com són l’increment d’ajudes econòmiques en l’àmbit de desenvolupament estratègic de la vila, amb un 144,7% més que l’any anterior, o bé la creació d’una línia directa de subvenció a empreses per a la contractació de desocupats amb una partida inicial de 45.000 € per mantenir els nivells d’activitat econòmica i d’ocupació laboral a la vila i així millorar les expectatives vitals dels molinencs i les molinenques.

Volem destacar la gran novetat d’aquest pressupost: dotar econòmicament l’empresa municipal Molins Energia amb 115.000 €. Aquesta empresa pública municipal ha de permetre, mitjançant gestió directa, la prestació d’un seguit de serveis municipals d’una manera molt més eficaç i eficient, com són el servei de manteniment de jardineria i el de manteniment de parcs infantils.

Cal constatar la importància dels 305.955,25€ destinats al pagament de les indemnitzacions derivades del reallotjament dels veïns i veïnes afectats del carrer Sant Pere Romaní, 33 a 45. L’alcalde, Xavi Paz, ha volgut assenyalar que “l’Ajuntament de Molins salda un deute històric que va iniciar-se el 2007 amb els veïns de Sant Pere Romaní, del barri de la Riera Bonet, i aquest 2020 hi posem punt final”.

INVERSIONS

Per al 2020, la inversió prevista puja a 4.048.168,80 M€ i la partida més gran d’inversió serà per a Patrimoni Municipal de Sòl i Habitatge (1.780.175,06 M€), seguida per la millora constant de Molins de Rei i els nostres equipaments, amb una partida de 673.971,20 €. Uns altres exemples són els 522.000,00 € destinats a la rehabilitació del Palau dels Requesens; els 210.000 € per a la millora i de la via pública; els 175.000 € destinats a la remodelació del passeig Pi i Margall; els 145.022,54 € per a la urbanització del nou barri de les Guardioles o els 117.000 € destinats a l’execució del programa dels barris de muntanya.

Finalment, tal com ha destacat l’alcalde, Xavi Paz, “el compromís d’aquest govern amb el bon govern i la correcta gestió de la transparència, i amb la voluntat de situar la institució local a l’abast de tots els ciutadans i ciutadanes, els pressupostos del 2020 continuen apostant pels pressuposts participatius”. Així doncs, es manté el milió d’euros de pressupost total durant el mandat, però canvia la manera de portar-los a terme, per buscar la potenciació de la capacitat d’execució i d’inversió amb un únic procés participatiu.