Nota de premsa de l’Ajuntament de Molins de Rei 

46è Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu

L’actriu Anna Sahun va resultar proclamada la guanyadora del Premi Xirgu 2020 com la millor intèrpret femenina de la temporada teatral Barcelonina 2019 – 2020  

El passat sis de juliol, en un acte radiofònic especial de Ràdio Molins de Rei, es va donar a conèixer la guanyadora del 46è Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu 2020 a la millor interpretació femenina, i on enguany, l’actriu Anna Sahun, va resultar proclamada com la guanyadora per la seva magistral interpretació dels personatges de la Dolors, mare d’en Samuel, i la Judit, filla d’en Samuel, a l’obra teatral justícia del dramaturg Guillem Clua, sota la direcció de Josep Maria Mestres, estrenada al Teatre Nacional de Catalunya i que fou interrompuda per la crisi de la COVID-19.

L’acte radiofònic va ser dirigit pel coordinador de Ràdio Molins de Rei i van participar, en primer lloc, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz; la regidora de cultura, Ainoa Garcia; en Miquel Agell, membre de l’ADB; la Mercè Managuerra, darrera guardonada amb el Premi Xirgu, i també participaren via telefònica, l’Elisa Poch, membre del jurat Xirgu, i l’Ignasi Roda, President de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona

Aquest premi fou creat l’any 1975 per la Penya Carlos Lemos, que en la seva dissolució l’any 2015, li va passar el testimoni a l’ADB. El Premi Xirgu compta amb el suport de: la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Col·legi Oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC), l’Ajuntament de Barcelona i el Festival Grec 2020, i l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.

Finalment, l’entrega del premi tindrà lloc de manera presencial, i pel fet que l’Institut del Teatre, lloc habitual del lliurament del Premi roman tancat, al vestíbul del Mercat de les Flors de Barcelona el proper dia 13 de juliol, dilluns, a les 19h. En l’acte es lliurarà l’Anell Xirgu que enguany ha estat creat per la joiera Anna Puig. També intervindran les cantants Virgínia Martínez i Mone Teruel acompanyades pel pianista Pep Pladellorens, que interpretaran cançons de l’espectacle “La Xirgu i el seu temps”.


L’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) i l’Ajuntament de Molins de Rei tenen el goig d’anunciar que l’actriu guanyadora del 46è Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu és Anna Sahun, per la seva interpretació en l’obra Justícia de Guillem Clua, estrenada al TNC i que fou interrompuda per la crisi de la Covid19.

Les circumstàncies de la crisi sanitari ens van fer plantejar si calia ajornar el premi o fins i tot desestimar-lo en aquesta temporada interrompuda. La decisió, però va ser clara i diàfana: calia mantenir-lo, fos com fos, com a acte de resistència davant d’una situació que ha afectat i afectarà tant al teatre. Érem i som conscients que actes com aquest han de ser la petita alimara que avisa que el teatre no es rendeix fàcilment davant d’eventualitats tant abassegadores com el confinament a que hem estat sotmesos i a la clausura dels teatres i llurs representacions.

Tot i la brevetat d’aquesta temporada, aquesta no desapareixerà, ans el contrari, serà una temporada singular que quedarà enregistrada en la història del teatre com a excepcional. L’Agrupació Dramàtica de Barcelona i l’Ajuntament de Molins de Rei formem part d’aquesta temporada, com ho ha anat formant el Premi Xirgu al llarg de 46 temporades on, amb una fidelitat ben bé religiosa, ha lliurat el Premi any rere any, alhora que ha estat i és el valedor de la memòria d’una actriu, la Margarida Xirgu, símbol de lluita i de llibertat del teatre. Per tot el que ella ens representa calia estar i ser en aquest any de vicissitud estranya i que encara ens costa d’assimilar.

L’acte de lliurament del Premi Xirgu tindrà lloc de manera presencial, i pel fet que l’Institut del Teatre, lloc habitual del lliurament del Premi roman tancat, al vestíbul del Mercat de les Flors de Barcelona el proper dia 13 de juliol, dilluns, a les 19’30h.


 

ACTA DE PROCLAMACIÓ DEL 46è PREMI DE TEATRE MEMORIAL MARGARIDA XIRGU
Temporada teatral de la ciutat de Barcelona  2019/20

Reunits  a Barcelona, el dilluns 15 de juny de 2020,  el Jurat del Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu format pels representants dels grups: Teatre del Centre Catòlic d’Hospitalet de Llobregat, Centre Moral de Gràcia de Barcelona, GEAtre de Canet de Mar, Grup Gespa – Sant Pere Apòstol de Barcelona, Teatre pels Descosits de Barcelona, Quinze Arcades de Molins de Rei, Toc Toc Teatre de Llerona i Triangle Teatre de Cornellà, i  fetes les deliberacions,  considerem que:

per  la seva versatilitat en posar-se en la pell de personatges molt diferents entre ells, que la feien passar d’estats anímics contradictoris en qüestió de segons, demostrant el seu domini de la interpretació, confirmant-se com una  actriu de caràcter, i considerant, com  ella mateixa declara, que és difícil desempallegar-se de l’etiqueta de ser una actriu de televisió, reconeixem la seva vàlua com a  gran actriu de l’art en viu i proclamen mereixedora del

46 Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu

ANNA SAHUN I MARTÍ 

 per  la seva  magistral intepretació dels personatges de la Dolors, mare d’en Samuel, i  la Judit, filla d’en Samuel, a l’obra

JUSTÍCIA

del dramaturg Guillem Clua, sota la direcció de Josep Maria Mestres,  estrenada al Teatre Nacional de Catalunya.

I per a que així consti, signen els  membres del jurat Xirgu

Andreu  Galan i López/Mar Garriga i  Giol/Anna Trias  i Anglada/Frederic Morró Anglés/Dolors Roca i  Farré/Gemma Marcó i Martín/Elisa Poch  i Tort/Juan Manuel Manzanera i  Ríos/Josep Pasqual i Torramadé/Núria Torner  i Gràcia/Natàlia  Bernat i  Pal/Óscar Morell i  Espiniella/Mireia Ros i  Estragués/Marta Hernández i  Jódar/Olga Moreno  i Rivas /Teresa Cortina  i Garcia

Josep Ma Porta i Saburit
Federació de Grups Amaters de Teatre de Catalunya