El proper 21 de desembre els catalans estem cridats a votar en unes eleccions convocades pel president de l’Estat Espanyol. Pel president d’un Estat dirigit per una elit que des de fa anys pretén la recentralització i la involució democràtica que ara ha pogut materialitzar amb l’aplicació de l’article 155.

Des dels grans altaveus mediàtics espanyols es repeteix reiterativament un discurs negatiu i uniforme contra el govern legítim de Catalunya, avui repartit entre l’exili i la presó. Per mitjà de l’enaltiment continu dels valors del nacionalisme espanyol  i mostrant un total menyspreu cap als fets diferencials de la península, els mass media espanyols aprofiten la por de la ciutadania a les futures incerteses econòmiques per a construir un discurs contra els catalans i la seva cultura.

Amb tot tipus de pressions judicials i econòmiques – com la pujada retroactiva de l’IVA a les entitats culturals i mitjans de comunicació-  el govern central vol eliminar les empreses i institucions públiques que ens són pròpies, com TV3, una televisió amb veu pròpia i democràtica, que no està sotmesa als dictàmens del partit que governa l’Estat espanyol.

Ens diuen que no som gent “normal” (X. García Albiol referint-se  precisament a TV3), que hem de recuperar el “sentido común” (diverses veus), que el secessionisme no és compatible amb ser un bon catòlic i que la “unidad de España es un bien moral” (Cardenal Cañizares). Fins i tot, si cal, redefineixen el diccionari i prohibeixen el color groc. Fan i diuen el que volen.

Fa quaranta anys l’Estat feia por … la por es va anar esvanint…, però la por ha tornat de mans del partit més corrupte de tota la historia de la democràcia espanyola. La por torna quan la policia deixa de servir i protegir el poble per agredir-lo. La por torna quan la justícia cau en la imparcialitat més impune. La por torna quan, a causa d’una transició mal acabada, els símbols feixistes -alguns dels quals no han estat mai retirats en diversos llocs de la península- es tornen a exhibir impunement. La por ha tornat de mans  dels partits del 155.

Enfront d’aquestes invectives i actituds, per a la majoria de catalans, sigui quina sigui la seva condició o procedència, els partits que han donat suport a l’aplicació de l’article 155, davant les urnes del proper dia 21 haurien de quedat del tot desautoritzats.

El llaç 538 Novembre 2017 – EDITORIAL